Hála az énekhang áldásaiért Szombatfalván

Molnár Melinda 2018. október 21., 22:31

A Székelyudvarhely Szombatfalvi Református Egyházközség Vegyeskara fennállásának 25. évfordulóján istentisztelettel, kórusmuzsikával mondott hálát Istennek az énekszolgálat felemelő lehetőségeiért.

A karénekesek az emlékezés és a kapcsolatok örömével zengtek köszönetet Fotó: Barabás Ákos

Az alkalomi kiadvány a negyed századnyi együtt éneklés néhány örömteli pillanatát vallomásokkal, fényképekkel mutatja be, és dokumentálja tevékenységük állomásait.

Az istentiszteleten nagyon sokan vettek részt azok közül, akik részesei voltak eddig a kórus szolgálatának, köztük a sajószentandrási és a hollandiai zoetermeeri testvérgyülekezetek képviselői is. Hegyi Sándor kórusalapító, ny. lelkipásztor igehirdetésében azt kívánta:

szereplésük mindig hűséges és jóságos szolgálat legyen.

Fotó: Barabás Ákos

Az ünnepelt négyszólamú vegyeskart Csutak Ildikó, Szakács Annamária és Bíró Szidónia Ildikó vezényelte.

A kórustörténetet Koszta Irma ismertette, majd megajándékozta az énekegyüttest emlékszalaggal és aranykönyvvel.

Bereczki-Orbán Zsolt lelkipásztor köszönetet mondott a kórus által kapott jókért. A köszöntések után megnyitották az emlékkiállítást.

Fotó: Barabás Ákos

Kórustörténet

Az ünnepelt vegyeskart vasárnap Csutak Ildikó, Szakács Annamária és Bíró Szidónia Ildikó vezényelte. A kórustörténetet Koszta Irma ismertette. Mint elmondta, az egyházközségi kórus igénye a Művelődési Ház Balázs Ferenc Vegyeskarában éneklő gyülekezeti tagokban fogant meg és Csutak Ildikó karnagy és Hegyi Sándor lelkipásztor felkarolta az ötletet. A karénekesek meghívták ismerőseiket, barátaikat. 1993-tól 2004-ig Csutak Ildikó vezényelte a vegyeskart, majd Szakács Annamária vette át a karmesteri pálcát.

Az első öt évben a kóruslétszám stabil volt, utána a kimaradtak helyében újak érkeztek. Jelenleg még sokan énekelnek az alapító szépkorú tagok közül, ugyanakkor az utóbbi időben számos, jó hangú fiatal énekessel gyarapodott a tagság.

A karénekesek az emlékezés és a kapcsolatok örömével zengtek köszönetet Fotó: Barabás Ákos

Kezdetben a gyülekezet ünnepein, imahetein énekeltek, majd a környező településeken és a testvérgyülekezetekben. Szolgáltak Erdővidéken, a szórványban és számos erdélyi városban. Több gyülekezeti kórussal alakult ki testvérkapcsolatuk. Kezdeményezői voltak a székelyudvarhelyi illetve az egyházmegyei református kórusok évenkénti találkozójának.

Repertoárukban főleg egyházi művek szerepelnek, de betanultak néhány világi kórusszámot is.

{A}