Nyolcvanöt pedagógus úszta meg a leépítést Hargita megyében

Széchely István 2018. október 19., 14:07

Habár 87 pedagógusi állást kellett volna felszámolni Hargita megyében a Valentin Popa extanügyminiszter által szeptemberben kiadott rendelet értelmében, a tanügyminisztérium módosította a szabályozás kiegészítését, így az állások döntő többségét nem kell megszüntetni. 

Megmaradnak a pedagógusi állások Hargita megyében. Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

Egymást érik a pedagógusok maximális létszámára vonatkozó újabbnál újabb rendeletek az oktatási rendszerben. A tanügyminisztérium szűk két héttel a leépítési hullámot előíró rendelet után módosította a szabályozás kiegészítését, nevezetesen az állami költségvetésből finanszírozott tanügyi állások maximális számára vonatkozó adatokat. Az előző, több mint négyezer állás megszüntetéséről szóló rendeletet Valentin Popa extanügyminiszter adta ki, közvetlenül szeptember végi lemondása előtt. Az új számok országos viszonylatban még mindig nagyok, majdnem háromezres leépítést tesznek kötelezővé,

Hargita megye azonban szerencsés helyzetben van, itt az oktatási rendszer „visszakapja” a korábbi rendelet által megszüntetésre ítélt posztok döntő többségét.

A megyében összesen 87 pedagógusi állást – a közoktatásban 82-t, ötöt pedig a speciális oktatásban – kellett volna felszámolni, ám mivel az ötödikes és hatodikos diákok tanóraszám-növekedése megkövetelte a didaktikai személyzet bővítését, hosszas egyeztetések eredményeként a szaktárcánál eltekintettek a Hargita megyei leépítésektől.

„Ezzel nem számolt a minisztérium, és mi sem első lépésben. Ez volt az érvünk, és ezért nem tudtunk mi csökkenteni. Egy halom levelet írtunk a minisztériumnak, illetve telefonáltunk, és a végén az lett a döntés, hogy visszakaptuk az 5 állást a speciális oktatásban és a 82-ből visszakaptunk 80-at” – fogalmazott az aktuális helyzetről Görbe Péter Hargita megyei főtanfelügyelő. Megjegyezte viszont, hogy

csak azért kapták vissza az említett állásokat, mert a többlettanórák új állásokat generáltak

– ha nem pedagógusi állásokról lenne szó, biztosan nem kerülték volna el a tervezett leépítést. A főtanfelügyelő szerint október egy teszthónap lesz a személyzetszámot és a költségvetést illetően, ugyanis ebben a hónapban van a legtöbb tanóra, tehát teljes gőzzel működik a rendszer.

{A}

Noha Viorica Dăncilă kormányfő a múlt heti kormányülést követően bejelentette, hogy nem lesznek elbocsátások a tanügyben, sőt növelik a közoktatásban dolgozók számát, utóbbiról nincs hír a rendszerben.

Az alkalmazások lehetősége egyelőre fel sem merült, nem kaptunk erre vonatkozóan semmilyen minisztériumi tájékoztatást

– mondta el érdeklődésünkre Görbe Péter, hozzáfűzve, hogy nincs is didaktikaiszemélyzet-hiány a megyében.

Keretszámok

Hargita megye esetében 5554 állami költségvetésből fenntartott tanügyi állást engedélyezett az előző minisztériumi rendelet, és az új szabályozás melléklete sem tér el nagyban ettől, 5550 állásban határozza meg a maximumot. A szomszédos Maros megye esetében engedékenyebb az új szabályozás, ugyanis az előzőhöz képest több, 8294 helyett 8304 állás fenntartását engedélyezi a megyei közoktatási rendszerben. Kovászna megye esetében viszont csökkenést mutatnak az adatok, 3672 helyett 3632 állás fenntartását engedélyezi a módosított rendelet. A megyék jó részében továbbra is csökkenteni kell a tanügyi állások számát, országosan a 2017–2018-as tanévi 274 212 helyett 271 375-re.