Több ezer lejes bírság jár az engedély nélküli tarlóégetésért

Székelyhon 2018. október 19., 12:20

Szigorúan tilos hatósági engedély nélkül a tarló vagy a száraz vegetáció meggyújtása. A tiltás megszegése magánszemélyek esetében 3000–6000 lej, míg jogi személyek esetében 25–50 ezer lejes bírságot von maga után.

A váratlan felerősödő szél miatt nagy a veszélye a lángok továbbterjedésének. Képünk illusztráció Fotó: Pinti Attila

Háromezertől hatezer lejig terjedő pénzbírsággal büntethető az a természetes személy, aki hatósági engedély nélkül felgyújtja a tarlót, száraz növényzetet. Jogi személyek esetében ez az összeg akár az 50 ezer lejt is elérheti – figyelmeztet az Agerpres hírügynökség az Országos Környezetvédelmi Őrség (GNM) Facebook-bejegyzésére hivatkozva.

A GNM szerint

az utóbbi időszakban riasztóan megnőtt az olyan tűzesetek száma, amelyeket a száraz növényzet vagy tarló felgyújtása okozott.

Emiatt arra kérik a lakosságot, hogy ne égessék fel a tarlót, ne gyújtsák meg a száraz leveleket, mert a váratlan felerősödő szél miatt – ebben az évszakban különösen – nagy a lángok terjedésének veszélye.

{A}

Arra is emlékeztetnek, hogy a közelmúltban egy 71 éves férfi összeégett holttestét találták meg az Olt megyei Bărăşti községhez tartozó mezőn a tűzoltók, akiket vegetációtűzhöz riasztottak. A jelek szerint a férfi maga gyújtotta fel a tarlót, de a tűzből nem tudott kimenekülni, és életét vesztette.