Kitiltották a világbajnokokat Ukrajnából

Zátyi Tibor 2018. október 19., 11:49

A nyáron rendezett CONIFA-világbajnokságon aranyérmet nyert Kárpátalja válogatottjának tizennégy tagját kitiltották Ukrajnából.

A székelyek az elődöntőben találkoztak a kárpátaljaiakkal. Archív Fotó: Pál Árpád

Már a nyáron óriási botrány tört ki Ukrajnában, amikor kiderült, hogy Kárpátalja is részt vesz a Független Labdarúgó-egyesületek Szövetsége által rendezett világbajnokságon Londonban.

Az ukrán ifjúsági és sportminiszter, Ihor Zsdanov Kárpátalja játékosai ellen vizsgálatot indított szeparatista cselekedetek miatt. Az Ukrán Labdarúgó-szövetség is a miniszter mellé állt.

Felszólítom az ukrán biztonsági szolgálatot, hogy megfelelően reagáljon egy ilyen nyílt sportolói szeparatizmusra

– jelentette ki. A vébé után a csapat több tagját is kihallgatták, de más lépés nem történt akkor.

Archív Fotó: Pál Árpád

Négy hónappal az események után végleges döntés született az ügyben: az ukrinform.ua közölte, a keret tizennégy játékosát (köztük a kilencszeres magyar válogatott Sándor Györgyöt), illetve a csapat vezetőségét

kitiltják Ukrajna területéről.

Emellett a játékosok soha többé nem focizhatnak Ukrajnában, illetve nem végezhetnek sporthoz köthető adminisztratív munkát sem az országban.

A szövetség azzal indokolta ezt a súlyos döntést, mivel szerintük

a kárpátaljai együttes a vébén való részvétellel rontotta az Ukrán Labdarúgó-szövetség hírnevét.

Archív Fotó: Pál Árpád

„Hihetetlen dolog történt, egyszerűen felfoghatatlan, mi szerint alakult ez az ügy Ukrajnában. Továbbá jó lenne tudni, hogy milyen jogszabályok szerint döntöttek. A CONIFA fog kérni egy hivatalos tájékoztatást is az ukrán kormánytól az ügyben, hogy tisztán lássuk mi is, hiszen egyelőre csak a sajtóhírnél vagyunk. Érthetetlen az is, hogy Kárpátalja miként tudta sérteni a szövetség hírnevét,

az biztos, hogy sem a játékosok, sem a CONIFA soha semmi rosszat nem tett az ukrán állam ellen.

Továbbá a válogatottjuk szabályosan vett részt a tornán, a játékosokat hivatalosan kérték ki a klubjaikból” – mondta Wenczel Kristóf, a CONIFA alelnöke.

{A}

Kárpátalja az idei CONIFA-világbajnokság elődöntőjében Székelyföld válogatottját ejtette ki, a döntőben pedig büntetőkkel győzte le Észak-Ciprus válogatottját. A székelyek alulmaradtak a Padánia elleni bronzmeccsen, a negyedik helyen végeztek.

Amúgy a székely válogatottat is érte támadás, Dan Tanasă, a magyarellenességéről ismert blogger, újságíró még májusban azt nyilatkozta: „Romániának minden érdeke megvan, hogy a válogatottban szereplő játékosokat kizárja az összes bajnokságból. [...] A székely válogatott egy sokkal nagyobb, irredenta projekt része, amit Magyarország folytat Románia egy részén.”