Hagyományos kakasvágás a remetei gazdanapon

Pethő Melánia 2018. október 19., 11:11

Hatodik alkalommal szervezik meg a Gyergyóremetei Gazdanapot vasárnap. Egész napos, színes programmal várják a kikapcsolódni vágyókat.

Kakasvágáson vehetnek részt a gazdanapra korán reggel kiérkezők. Képünk illusztráció Fotó: Pixabay

A betakarítás és hálaadás ünnepére készülnek Gyergyóremetén: a hatodik gazdanapot vasárnap a helyi focipályán tartják. A rendezvény a gazdák számára az ismerkedés, beszélgetés, tapasztalatcsere, míg az érdeklődőknek többek között az állat- és termékvásár lehetőségét kínálja.

Idén a hagyományos kakasvágás és feldolgozás csínját-bínját követhetik figyelemmel

azok, akik már a kora reggeli órákban kilátogatnak a labdarúgópályára. Az előző évek gyakorlatához hasonlóan a korán érkezőket reggelivel kínálják meg a gazdák, gazdasszonyok: túrót, puliszkát, héjában főtt pityókát, szalonnát, hagymát kóstolhatnak a résztvevők.

A délelőtti programpontok között szerepel a terménykülönlegességek kiállítása, a helyi termelők portékáinak vására, illetve őszi dekoráció, valamint régi szerszámok, eszközök bemutatása is.

A gazdák és állataik megáldását 13 órától tartják, ezt követően szekeres ügyességi verseny kezdődik.

Délután két órától bárki megkóstolhatja a gazdák üstjeiben rotyogó ételeket. Közben a gyermekek különböző vetélkedőkbe nevezhetnek be, valamint kézműves foglalkozásokra és néptáncra épített program is várja a fiatalokat. 

{A}

A rendezvény utolsó programpontja a tombolahúzás: az első három szerencsés egy-egy méter bükk, valamint fenyő tűzifával, illetve egy báránnyal gazdagodik. Az esemény részletes programja elérhető a gyergyoremete.ro oldalon.