Új képviselővel egészült ki a gyergyószentmiklósi önkormányzat

Gergely Imre 2018. október 18., 21:10

Sikó Gyula Levente személyében régi-új képviselő foglalhat helyet mostantól a gyergyószentmiklósi önkormányzati képviselő-testületben.

Sikó Gyula Levente letette a hivatali esküt. Ismét 19 képviselő van a testületben

A hatályos törvények értelmében ha egy képviselői szék megüresedik, a helyét az a személy töltheti be (ha vállalja), aki annak a választási listának a soron következő helyén szerepel, amelyről az előző képviselő a testületben mandátumot szerzett. Ez esetben a Magyar Polgári Párt listájáról van szó.

A 2016. júniusi választáson

Gyergyószentmiklós 19 fős képviselő-testületében az MPP 10 mandátumot szerzett, az RMDSZ 6, a Szabad Emberek Pártja 2, a Nemzeti Liberális Párt 1 tanácsost juttatott be.

Sikó Gyula a 14. volt a választási listán, mostani bekerülése annak köszönhető, hogy a listavezető Nagy Zoltán polgármesterré választása miatt nem lett képviselő, Kastal László visszalépett, Pál Levente és Tatár előd pedig időközben olyan munkakörbe kerültek az önkormányzatnál, amely képviselői minőségükkel összeférhetetlen volt.

A csütörtök délutáni ülésen Sikó megkapta a képviselőtársai egyetértő szavazatát,

letette a kötelező esküt, és ezzel elkezdhette tevékenységét a testületben, és a tanács szakbizottságaiban is, ahová szintén beválasztották Tatár Előd helyére.

A tanácsülésen még egy napirendi pont érintette a testület tevékenységét. Módosították a működési szabályzatukat annak érdekében, hogy az önkormányzat külsős személlyel is szerződést köthessen a testületi ülések filmezésére, ugyanis már a csütörtöki ülésen sem rögzítette kamera az eseményeket.

{A}

Ennek előzménye, hogy az egyik tanácsos, Bajkó László saját kamerájával az interneten szerette volna élőben közvetíteni az üléseket, ez azonban tanácsostársai felháborodását váltotta ki az elképzelésével. Akkor oly módon módosították a szabályzatot, hogy a tanácsüléseken csakis akkreditált média-szakemberek készíthettek és adhattak közre felvételeket. Mint közben kiderült,

ez megakadályozta azt is, hogy az a filmezés megtörténjen, amit az önkormányzat sok éven át megrendelt, és amely eddig a hivatalos jegyzőkönyvhöz társult, ugyanis ezt eddig külsős szakember végezte.

Bajkó szerint a mostani módosítás azonban nem teszi lehetővé, hogy bárki követhesse a testület működését, az egyébként nyílt üléseket pedig – mint mondta – az volna a helyes, ha a következő választásokon úgy szavazhassanak az emberek, hogy pontosan ismerik, melyik képviselő milyen munkát végez a testületben, hogyan zajlanak a döntések. Ellenzői azonban úgy gondolják,

a közösség tájékoztatása nem csorbul a filmezésre vonatkozó szabályok miatt, viszont ezzel meg lehet akadályozni azt, hogy illetéktelenek valamilyen okból felhasználják a felvételeket.