Újabb ingyenes egészségügyi szűrések lesznek Háromszéken

Bíró Blanka 2018. október 18., 19:58

Jövő héten Rétyen és Dálnokon ingyenes egészségügyi szűrővizsgálatokat végeznek a Romániai Máltai Szeretetszolgálat sepsiszentgyörgyi fiókszervezete által megpályázott projekt révén.

Ezúttal Rétyen és Dálnokon lesz lehetőség ingyenes szűrővizsgálatokra. Archív Fotó: Kovászna Megye Tanácsának sajtóirodája

A program az ország 14 megyéjében valósul meg, Kovászna megye az első, ahol

szemészeti, gyermekortopédiai, valamint általános állapotfelmérő és tüdőszűrő vizsgálatokat tartanak.

„Azt szeretnénk, hogy Háromszéken ne olyan legyen, mint Romániában” – mondta el Tamás Sándor, emlékeztetve, hogy a magyarországi testvérmegyék kórházainak bevonásával már 2013-ban elindították, az azóta is működő ingyenes egészségfelmérő programot, e révén

több háromszéki településen összesen mintegy tízezer személy állapotát mérték fel.

A Máltai Szeretetszolgálat projektjében 11 helyi orvos és asszisztens vesz részt. „Célunk, hogy rövidtávon a megyei egészségügyi központ munkatársait még érzékenyebbé tegyük a téma iránt és saját szűrőprogramot indítsunk el” – összegezte az elnök.

A vizsgálatokra október 23-24. között Rétyen, az Antos-kúriában, illetve október 26-27-én Dálnokon, a művelődési házban kialakított ideiglenes rendelőkben lesz lehetőség, naponta 8 és 20 óra között.

A két településen megközelítőleg 1200 személy részvételére számítanak. Tischler Ferenc, a Máltai Szeretetszolgálat országos főtitkára a program kapcsán elmondta, a 36 hónapos projekt előkészítő munkálatai során hét egészségügyi központot hoztak létre, ahol

egészségügyi és szociális neveléssel kapcsolatos tevékenységeket, képzéseket tartanak nemcsak az adott szférában dolgozóknak, hanem az otthoni beteggondozásban érintett személyeknek is.

Ezt a támogatást egészíti ki a webnővér honlap, amelyen többek között egy interaktív térkép is megtalálható a térségek egészségügyi központjaival. „Ha a szűrés alatt kiderül, hogy valakinek valamilyen betegsége van, megfogjuk a kezét és elvisszük egy szakorvoshoz” – mondta Tischler Ferenc.