Hatástalannak bizonyult a villanypásztor, több haszonállatot pusztított el a medve egy dánfalvi tanyán

Barabás Hajnal 2018. október 18., 22:12

Három borjút és több juhot pusztított el egy medve egy csíkdánfalvi tanyán csütörtökre virradóan. A vadállatot még a felszerelt villanypásztor sem állította meg. A megölt haszonállatok mellett többet meg is sebesített.

Fotó: Bőjte Csongor Ernő/Facebook

Csíkdánfalvától 6 kilométerre lévő tanyára tört be egy medve csütörtökre virradóan, több állatot megölt, vagy megsebzett, mindezt úgy, hogy körbe volt kerítve a tanya, és villanypásztorral is fel volt szerelve – tudtuk meg Bőjte Csongor Ernőtől, Csíkdánfalva polgármesterétől.

{A}

Lukács Gábor fiatal gazda tanyáján történt a pusztítás, ahol 72 szarvasmarhát és 27 juhot tartott. A gazda elmesélése szerint

a medve átszakította a villanypásztort, és úgy tört be a farmra.

Fotó: Bőjte Csongor Ernő/Facebook

Három borjút ölt meg és további hármat megsebesített, ugyanakkor legkevesebb hét juhot szintén elpusztított, és többet megsebesített.

Az állatorvos szerint a megsebesített állatok mindössze 30 százalékos eséllyel élhetik túl a támadást

– tette hozzá a gazda. A juhok közül kettőnek a tetemét a tanyától távolabb találta meg, egyet pedig még élve fedezett fel, két juhnak pedig semmilyen nyomát nem lelte. A kárfelmérő bizottság – amely a helyi polgármesteri hivatal egy képviselőjéből, egy állatorvosból, az érintett vadásztársulat egy tagjából, valamint a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség egy képviselőjéből áll – csütörtök délben felmérte a medve által okozott kárt,

a vadkár megtérítésére összeállították a szükséges iratcsomót.

Fotó: Bőjte Csongor Ernő/Facebook

Lukács Gábor ugyanakkor megkeresésünkre elmondta, biztos benne, hogy a medve vissza fog térni, azonban mindent megtesznek, hogy távol tartsák a tanyától, a villanypásztort is visszaszerelték. Ugyanezen a helyszínen egyébként tavaly egy pásztort is megtámadott a medve, aki akkor többek között a combján sérült meg.