Marosvásárhelyen lesz Nemes Jeles László új filmjének romániai premierje

Szász Cs. Emese 2018. október 18., 19:10

Bár a romániai mozikba csak 2019 februárjában kerül, az erdélyi közönség már a 26. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon láthatja Nemes Jeles László rendező legújabb, Napszállta című filmjét, amelyet a legjobb idegen nyelvű filmért járó Oscar-díjra jelölt Magyarország.

Jelenetfotó Nemes Jeles László új filmjéből, a Napszálltából. A Marosvásárhelyi közönség hamarosan láthatja Fotó: Erdély Mátyás/Laakon Filmgroup

A Napszállta világpremierje szeptember elején volt a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon, a magyarországi mozikban kevesebb mint egy hónappal ezelőtt, szeptember 27-én kezdték el vetíteni.

Az Oscar-díjas Saul fia rendezőjének új nagyjátékfilmje kirobbanó sikert aratott a velencei filmfesztiválon, és el is hozta a nemzetközi kritikusok szövetsége, a FIPRESCI zsűrije által a legjobb filmnek odaítélt díjat.

{K1}

Csaknem százfős szereplőgárdája van a filmnek, amelyben romániai, lengyel és német színészek is játszanak. A főszerepekben Jakab Julit (Leiter Írisz) és a román Vlad Ivanovot (Brill Oszkár) láthatja a közönség, de feltűnik a filmben a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulatának két tagja, Molnár Levente és Bodolai Balázs is, utóbbi marosvásárhelyi születésű és a fesztivál egykori munkatársa. A szereplők között van még a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának három színésze, Moldován Orsolya, Kádár Noémi és Varga Balázs.

Nem marad ki a fesztivál programjából Románia Oscar-jelölésre javasolt filmje sem, Radu Jude rendező Nem érdekel, ha barbárokként vonulunk be a történelembe című alkotása.

{K2}

Jude hatodik nagyjátékfilmje szintén elhódított már egy rangos elismerést: júliusban megkapta a Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, a Kristályglóbuszt. Ez az első román nagyjátékfilm, amelyet ezzel az elismeréssel tüntetnek ki.

{A}