A bizonytalanba nem fektetnek be Sepsiszentgyörgyön

Bíró Blanka 2018. október 18., 18:37

„Kockázatos kalandnak” tartja az üresen álló, omladozó sepsiszentgyörgyi kultúrpalota bérbe vételét Antal Árpád, a város polgármestere, amíg az ingatlan tulajdonjoga nem tisztázódik.

Antal Árpád polgármester. Archív Fotó: Vargyasi Levente

A székelyföldi elöljáró azt követően szólalt meg a témában, hogy a napokban Vasile Neagovici a Frăția Szabad Szakszervezeti Szövetség (CNSLR Frăția) egyik helyi képviselőjeként vetette fel, hogy próbálja megszerezni a szakszervezetek beleegyezését arra, hogy felajánlja a városnak a kihasználatlan épületet. Az érdekvédelmi szövetség országos vezetése pedig támogatja az elképzelést, még csak a többi szakszervezetnek kellene rábólintania.

{A}

Neagovici hangsúlyozta, lépéskényszerben vannak, mert

ha a tulajdonjog rendezése évekig elhúzódik, annyira tönkremegy az épület, hogy már csak a telek lesz értékesíthető.

A város viszont közpénz befektetésével felújíthatná, megmenthetné az ingatlant, újra bevonva a művelődési élet körforgásába, részletezte a szakszervezeti bizalmi.

Antal Árpád polgármester azonban nem látja kivitelezhetőnek ezt a tervet. Mint rámutatott, a művelődési házat a közösség adólejeiből építették, a kommunista rendszerben kapta meg a szakszervezet. A rendszerváltás után a szakszervezetek bejelentkeztek jogutódnak, ám húsz év alatt sem sikerült a tulajdonjogot tisztázni – idézte fel az elöljáró. Értelmezése szerint az önkormányzatnak kellene a jogutódnak lennie,

a szakszervezetek az országban sok ingatlant – szállodákat, művelődési házakat – bitorolnak.

Sepsiszentgyörgy polgármestere egyúttal arra is emlékeztetett, hogy évek óta perelnek a már egymillió lejt is meghaladó helyi adóhátralékért, lehet néhány év múlva ez is lezárul, és akkor a tartozás fejében megkapják az ingatlant. A bérbevételt az is akadályozza, hogy nem tisztázott, ki az  ügykezelő, ezért húzódik a per is, de ezért jogilag nincs akitől bérbe venni az épületet.

Nem fektethetünk be több millió euró közpénzt, az épület értékének többszörösét, egy jogilag és erkölcsileg is bizonytalan ügyletbe. Idedobnák az önkormányzatnak, elvárva, hogy felújítsuk, aztán holnapután valaki bekopog, hogy valójában ő a tulajdonos

– adott hangot aggályainak Antal Árpád, mondván, amúgy őt is zavarja a kultúrpalota állapota. Ám – tette hozzá – az is elmondható, hogy a városban az omladozó épületek általában nincsenek helyi tulajdonban. Ilyen a kultúrpalota mellett a posta székházaként működő egykori Hungária szálló, a Román Autóklub tulajdonában levő egykori vágóhíd, vagy éppen az egykori dohánygyár műemléképülete.