Mozgalommá vált a vetélkedő, meghosszabbították a jelentkezési határidőt

Antal Erika 2018. október 18., 19:44

Nem csupán vetélkedő, annál sokkal többé vált az Örökségünk Őrei kezdeményezés, egyfajta mozgalom lett belőle – fejtették ki a szervezők többször is, hiszen a fiatalok, akik bekapcsolódtak, szívügyüknek tekintették a felvállalt műemlékek megismertetését, népszerűsítését.

Archív Fotó: Örökségünk őrei

A szórvány mellett tavaly első alkalommal Maros megye is bekapcsolódhatott az RMDSZ kulturális főosztálya által 2012-ben indított Örökségünk Őrei – Fogadj örökbe egy műemléket programba, amelynek célja az erdélyi magyar közösség identitástudatának megőrzése és fejlesztése, a
közösségi élet helyszíneinek biztosítása, az összetartozás érzésének kialakítása és fenntartása, az épített örökség védelme, ápolása által.

{A}

A szórvány cselekvési terv részeként elindított, de ma már szerte Erdélyben működő mozgalom az utóbbi időszak legsikeresebb, ifjúságnak szóló örökségvédelmi kezdeményezése, hiszen

kilenc megyében eddig több mint 2000 diák kapcsolódott be a programba.

Az idén újra meghirdették a vetélkedőt, de mivel sokan jelezték, hogy még alakulnának örökbefogadó csapatok, meghosszabbították a jelentkezési határidőt hétfőig, azaz október 22-ig. A csapatoknak az info.oroksegunkorei@gmail.com címre kell elküldeniük a jelentkezési szándékukat, amelynek tartalmaznia kell annak a műemléknek a nevét, amelyet szeretnének örökbe fogadni, az iskola és az osztály nevét, két tanuló nevét a csapatból, illetve elérhetőségüket, valamint a csapat vezető tanárának nevét és elérhetőségét. 

A csapatok által kiválasztott műemlékről adatokat kell gyűjteni, ugyanakkor megismertetni másokkal, népszerűsíteni és ötleteket gyűjteni, hogy hogyan lehet a jövőben hasznosítani, még érdekesebbé tenni az illető épített, vagy szellemi örökséget. A diákok kreativitására van bízva, hogy melyik csapat hogy dolgozzon, milyen kutatási módszerekhez folyamodjon, hogy tegye ismertté a kiválasztott objektumot.

A múlt évben Maros megyében 21 csapat jelentkezett, nem csupán Marosvásárhelyről, de a megye más településeiről is. Templomokat, iskolákat, kastélyokat „fogadtak örökbe” a tanulók, akik ötletekben is, kreativitásban is bebizonyították tehetségüket. Kutatásokat végeztek a helyszínen, levéltárban, könyvtárban, múzeumban, interjúkat készítettek, televízió- és rádióbeszélgetéseken vettek részt, az írott sajtóban cikkeket közöltek, beszámoltak eredményeikről. Az a csapat, amely az első helyezést érte el, az ősszel Brüsszelben, az Európa Parlamentben mutatta be a projektjét.

A szabályzat az Örökségünk Őrei weboldalán érhető el.