Tapasztalatcsere körvonalazódik a Maros megyei egészségügyi intézmények és Dél-Korea legnagyobb kórháza között

Simon Virág 2018. október 18., 17:51

A hagyományos koreai gyógyászatot és a modern orvosi beavatkozásokat is megismerhetik hamarosan a marosvásárhelyiek, miután egy együttműködési kapcsolat körvonalazódik Dél-Korea legnagyobb kórháza és a Maros megyei egészségügyi intézmények között.

Az alpolgármester, bár emiatt számos kritika érte, büszkén számolt be a dél-koreai út eredményeiről Fotó: Haáz Vince

A bejelentést csütörtökön rögtönzött sajtótájékoztatón tette Makkai Gergely marosvásárhelyi alpolgármester. A városvezető helyettese, akit számos bírálat ért, amiért szorgalmazta, hogy marosvásárhelyi küldöttség utazzon Dél-Koreába egy világbéke konferenciára, büszkén számolt be arról, hogy a külföldi útja alkalmával lehetősége volt betekinteni a Nazareth Nemzetközi Kórházba, amely Dél-Korea legnagyobb egészségügyi intézete.

{A}

„A kórházat  1978-ban hozták létre, s lehetőségem volt beszélni az alapítójával, aki felajánlotta, hogy eljönnek tapasztalatcserére Marosvásárhelyre, orvosokat küldenek hozzánk, hogy oktassák a hagyományos koreai gyógyászatot és bemutassák a korszerű egészségügyi eljárásokat. Erre a látogatásra márciusban kerülhetne sor. Addig is tájékoztató szórólapokat küldünk nekik az itteni tevékenységről, kórházakból, szakemberekről. Csütörtökön találkoztam a megyei sürgősségi kórház és a közegészségügyi igazgatóság vezetőivel, s velük is egyeztettem, hogy készítsék el ezeket a tájékoztató anyagokat, és készüljenek a koreai szakemberekkel való együttműködésre. Meggyőződésem, hogy hasznos lesz ez az együttműködés, különösen azért is, mert a koreai fél vállalta, hogy felkutatja azokat a pénzügyi forrásokat, amelyek lehetővé teszik, hogy pályázati pénzekből oldjuk meg az orvoscserét, utazásokat” – mondta Makkai Gergely, aki

alpolgármesteri tevékenységének legnagyobb eredményeképp értékelte, hogy sikerült útjára indítani a dél-koreai és helyi orvosok közötti kapcsolatot.