A székelyderzsi erődtemplomban kérték számon Románia volt miniszterelnökét a medvetámadások miatt

Fülöp-Székely Botond 2018. október 18., 17:17

A elszaporodott medvepopuláció miatti károk és embertámadások ügyében kérte számon a Nagy-Küküllő Vadász- és Sporthorgász Egyesület vezetősége Dacian Cioloș volt miniszterelnököt, aki Székelyderzsbe is ellátogatott a székelyföldi kampánykörútja részeként.

Mărmureanu-Bíró Leonárd számonkérte Románia volt miniszterelnökét Fotó: Barabás Ákos

„Reméljük, hogy azért jött ide, hogy bocsánatot kérjen a lakóktól, amiért miniszterelnöksége idején megszüntették a medvékre vonatkozó kilövési kvótákat” – törte meg a székelyderzsi erődtemplomban zajló könnyed beszélgetést Dacian Cioloș felé fordulva Mărmureanu-Bíró Leonárd, a Nagy-Küküllő Vadász és Sorthorgász Egyesület igazgatója. Ezután pedig

átnyújtott egy közel kétszáz – csak az ő vadászterületén történt – idei káresetet tartalmazó iratcsomót a politikusnak, amelyhez tíz Hargita megyében történt embertámadás leírását is csatolta.

Fotó: Barabás Ákos

A volt miniszterelnök kijelentette, vállalja a korábbi döntésével járó felelősséget, de ugyanígy kell cselekedjenek például azok is, akik kitermelik az erdőket vagy, akik hamis adatokat tártak a kormány elé.

Asztalhoz kell ülni és újra kell tárgyalni a dolgot a helyes döntések meghozatala érdekében

– jelentette ki Ciolos.

Cioloș szerint nem a kilövési kvóták visszavonása miatt vannak a medveproblémák Fotó: Barabás Ákos

Belefojtották a szót

Cioloș rámutatott, nem a kilövési kvóták visszavonása miatt keletkezett ennyi kár, hiszen most is puskavégre lehet venni a problémás egyedeket. „Ezt a beszélgetést nem itt kell lefolytatni egy asztalra dobott dossziéval. Kész vagyok újra tárgyalni az ügyről, ha megbízható adatokkal szolgálnak” – fogalmazott, hozzátéve, hogy átláthatóságra van szükség a kérdésben. Mărmureanu-Bíró Leonárd reményét fejezte ki, hogy

legalább az üzenete eljutott a politikushoz és fenntartotta, hogy Cioloș bocsánatot kell kérjen a lakóktól a túlszaporodott medvék okozta károk és az embertámadások miatt.

Ezután Cioloșsal érkező személyek, illetve Orbán Árpád székelyudvarhelyi alpolgármester konkrétan a társulat igazgatójába fojtották a szót, azzal, hogy „ennek a vitának nem itt van a helye.”

{A}