Színház az osztályteremben – igen, ilyen is van

Simon Virág 2018. október 18., 12:32

Be lehet kapcsolódni hamarosan a marosvásárhelyi Tompa Miklós Társulat 16–19 éveseket megcélzó komplex színházi nevelési programjába.

Az előadásban a színészek a tanterem térbeli adottságait és berendezési tárgyait használják a játékhoz. Képünk illusztráció Fotó: Veres Nándor

Nem mindennapi programon vehetnek részt a marosvásárhelyi és környékbeli iskolák diákjai a Tompa Miklós Társulat osztályteremszínházi előadása révén. Előzetes egyeztetés alapján ugyanis be lehet kapcsolódni a Kő, papír, olló elnevezésű projektjükbe, amely a

16–19 éves diákokat megcélzó komplex színházi nevelési program.

A résztvevők Pass Andrea drámaíró Kő, papír, olló című darabja nyomán készült osztályteremszínházi előadást tekinthetik meg, valamint az előadásból kiindulva foglalkozáson vehetnek részt.

A darabot – amely három kamasz barátságán keresztül avat be a pályaválasztás előtt állók nehézségeibe és küzdelmeibe – október 19-étől kezdődően, előzetes egyeztetés alapján tudják elvinni az iskolákba.

{A}

Bővebb információért és előjegyzésért Suflea Adél Frida (0743–854707) és Szász Melinda (0742–251647) hívható. A projektben részt vesznek Csíki Szabolcs, Gecse Ramóna és Kádár L. Gellért színészek. A drámafoglalkozást Fülöp Erzsébet, Berekméri Katalin vezeti. Projektvezető Gecse Ramóna, dramaturg Adorján Beáta.

Mi a tantermi színház?

Az osztályteremszínházi előadás megnevezést olyan ifjúsági színházi előadásokra használják, amelyeket – színház-pedagógiai tevékenység részeként – a kőszínházak kínálnak az iskolák számára. A tantermi színházi előadások helyszíne az osztályterem. A színészek annak térbeli adottságait és berendezési tárgyait használják a játékhoz. A program tanítási időben zajlik, így az iskola nevelési-oktatási programját szervesen kiegészítve vonja be a diákokat a színház világába, és teszi a színházat a tanulási folyamat részévé, a világ és önmagunk megértésének terepévé.