Új adósságkorlátok jövőtől: megvan, hogy egy személynek mennyi lehet a maximális havi törlesztőrészlete

Székelyhon 2018. október 18., 10:31

A háztartások túlzott eladósodását fékező intézkedéseket hozott szerdán a Román Nemzeti Bank (BNR) igazgatótanácsa – írja az Agerpres hírügynökség.

Számolgassunk egy kicsit aláírás előtt. Képünk illusztráció Fotó: Pixabay.com

A 2019. január 1-jétől életbe lépő új hiteligénylési feltételek értelmében

a lejben felvett hitelek esetében a törlesztőrészlet nem haladhatja meg a leendő adós nettó jövedelmének 40 százalékát, devizahitelek esetében pedig a nettó jövedelem 20 százalékát.

A rendelkezés mind a fogyasztási, mind a jelzáloghitelekre érvényes, a visszafinanszírozási hitelekre azonban nem alkalmazzák. Az első lakás vásárlására felvett hitelek esetében 5 százalékponttal nő a maximális eladósodottsági ráta.

A jegybank közleménye ugyanakkor hangsúlyozza, a jövő év január 1-je előtti hiteligényléseket a benyújtás dátumakor érvényes feltételek szerint bírálják el, még akkor is, ha a hitelt csak ezen dátum után folyósítják.

Példák

A jegybank egy példát is adott az intézkedés hatásainak szemléltetésére: egy 3000 lejes nettó jövedelemmel rendelkező személy esetében 2018. december 31-éig a havi törlesztőrészlet felső határa 1413 lej, 2019. január 1-jétől azonban ez nem haladhatja meg az 1200 lejt. Egy két felnőttből és két gyerekből álló, 5000 lejes nettó jövedelemmel rendelkező háztartás esetében a jelenlegi 1996 lej helyett januártól 2000 lej lesz a havi törlesztőrészlet felső határa.

{A}