Újabb medvét gázoltak el az autópályán

Székelyhon 2018. október 17., 20:52

Újabb medvét gázoltak el szerdán az A1-es autópályán, Szászsebes környékén, a Nagyszeben fele vezető sávon – tájékoztatott Elekes Róbert, a Brassó megyei útügyi igazgatóság szóvivője.

Képünk illusztráció Fotó: Mărmureanu-Biro Leonard

„Az állatot előbb egy kamion ütötte meg, majd egy személygépkocsi elé vágódott. Ezúttal megtaláltuk azt helyet, ahol a medve felmászott a töltésen és átugrott a kerten. A környéken van egy erdő, de arra gyanakodunk, hogy a közeli hulladéklerakótól jött a vad. Meg szeretném jegyezni, hogy a baleset helyétől kevesebb mint ötven méterre van egy állatoknak létrehozott aluljáró, ám a medve nem ezt az utat választotta” – magyarázta az Agerpres tudósítása szerint Elekes, aki hozzátette,

ez idén már a harmadik medvék okozta baleset a környéken, jóllehet több mint két kilométer, másfél méter magas kerítést állítottak a pálya mentére.

Nyilatkozott ennek kapcsán Gheroghe Mihăilescu is, a Romsilva országos erdőgondnokság igazgatója is, aki úgy fogalmazott, hogy

„túl sok” medve van az országban, és a problémát a környezetvédelmi minisztériumnak kell megoldania,

az egyetlen olyan hatóságnak, amely eldöntheti, hogy egy medvét meg lehet-e lőni, vagy sem.

{A}

Az ugyancsak ez ügyben nyilatkozó Ioan Deneş vízügyi és erdőgazdálkozási miniszter szintén a környezetvédelmi minisztériumra hárította a felelősséget, mert – mint mondta – neki semmilyen jogköre nincs medveügyben.

Ioan Trif turisztikai miniszter úgy véli: van elég hely az országban, hogy medvék és emberek is biztonságban éljenek egymás mellett, de figyelni kell arra, hogy az emberek élete ne kerüljön veszélybe.