Nagy megújulás a Kistemplomnál

Simon Virág 2018. október 17., 21:42

Védőhálóval körbekerítették a marosvásárhelyi Kistemplom tornyát, így is jelezve, hogy teljes külső és belső javítások végeznek. A város második legrégebbi református gyülekezete a magyar államtól kapott támogatást a restaurálásra.

Látványos a felállványozott, behálózott templomtorony Fotó: Haáz Vince

Négy évvel ezelőtt az adományokból összegyűlt pénzből készítették el a terveket és fogtak neki a marosvásárhelyi Kistemplom felújításának. Elsőként drénezést végeztek, hogy a falak ne vizesedjenek.  A lábazatot takaró kövek levételekor előkerült egy 1651-ből származó, nagyon jó állapotban lévő, szinte egész sírkő, amelyet Szőtz Dániel emlékének állítottak. Sikerült az évek során elkészíteni a templomot körülvevő új járdát és támfalat, kicserélték a megrongálódott lábazati köveket. 

{A}

Mint Lakatos Péter parókus lelkésztől megtudtuk,

idén a gyülekezet templomjavításra 80 millió forintot kapott a magyar kormánytól,

az Erdélyi Református Egyházkerületen keresztül, így jelenleg nagy iramban zajlanak a munkálatok. Leszerelték a templomgömböt, amelyben régi iratokat találtak a gyülekezetről, többek között két levelet, egyiket 1892-ben, a másikat pedig 1924-ből, de több névsort is tartalmazott az „időkapszula”. A jelenleg zajló munkálatok során ajtókat és ablakokat restaurálnak, új fűtést szerelnek a jelenlegi helyett, a templom külső és belső falait felújítják. A munkálatok során lesz olyan időszak, amikor a templombelső egy részét leválasztják, s kisebb helyen kell majd elférjenek a hívek.

Jelenleg nincs fűtés, de hamarosan beszerelik az új rendszert,

így még az igazi hideg beállta előtt ki lehet melegíteni majd a templomot.

„Hasonló, átfogó javítási munkálatokra egyetlen alkalommal, 1927–1930 között, a templom építésének századik évfordulója előtt került sor. A magyar kormánytól kapott támogatás a munkálatok 85-90 százalékának fedezésére lesz elég. Terveink szerint a templom teljes felújítását jövő évben fogjuk befejezni” – mondta Lakatos Péter.

A Kistemplom alapkövét alapkövét 1815. július 31-én tették le, 1829-ben készült el a torony és annak bádogfedele a csillaggal és aranyozott gombbal. Ugyanebben az évben a segesvári Gottschling Daniel megöntötte a ma is meglévő nyolcmázsás harangot, amelyhez az 1727-ben és 1774-ben készült kisebb harangok anyagát használta fel. A templom felszentelése 1830 szeptember 12-én volt. A templom belső terének hossza 35, szélessége 13, magassága 9, a torony magassága pedig 42 méter, az ülőhelyek száma 700.