Nem lehet törpe vízerőműveket létesíteni, ahol ezek veszélyeztethetik a növény- és állatvilágot

Székelyhon 2018. október 17., 18:36

Többé nem fogják jóváhagyni törpe vízerőművek építését olyan helyeken, ahol azok tönkreteszik a növény- és állatvilágot – közölte szerdán Ioan Deneş vízügyi és erdőgazdálkozási miniszter a Szeben megyei Felsőporumbákon.

Törpe vízerőmű Homoródfürdőn. Sokan tiltakoztak ellene, mégis megépült. Archív Fotó: Farkas Antal

Deneş elismerte, hogy jelenleg működnek olyan törpe vízerőművek, amelyek tönkretették a flórát és faunát a környezetükben, ugyanakkor hozzátette:

a már meglévőket nem lehet felszámolni, de a jövőben nem adnak engedélyt ilyen erőművek építésére, csak akkor, ha azok biztosan nem veszélyeztetik a növény- és állatvilágot

– számol be az Agerpres.

A miniszter azt is elmondta, hogy egyes törpe vízerőművek közeléből teljesen eltűntek bizonyos halfajták, például a pisztrángok.

A legnagyobb veszélyt a hegyi patakokon épített erőművek jelentik, ahol kicsi a vízhozam, és ahol bizonyos halfajták kifejlődési időszaka zajlik

– tette hozzá.

Ioan Deneş közölte, szakértői csoport dolgozik a törpe vízerőművekre vonatkozó törvény módosításán. Jelenleg nem épülnek ilyen erőművek, és a meglévőknek is be kell tartaniuk a jövőben bizonyos környezetvédelmi szabályokat, amelyeket a kidolgozandó törvény fog megszabni – mondta a miniszter.