Új befektetőket, már működő helyi vállalkozásokat várnak a Sepsi Ipari Parkba

Bíró Blanka 2018. október 17., 17:15

Új munkahelyekre, magasabb fizetésekre, többletbevételekre számít Sepsiszentgyörgy önkormányzata és lakossága a Sepsi Ipari Park működtetése kapcsán. Jelenleg a létesítmény „benépesítése” a cél.

Nemcsak a helyieknek, hanem a vállalkozóknak is előnyösek lehetnek az ipari park nyújtotta lehetőségek Fotó: Bíró Kovács Blanka

Miklós Zoltán közgazdász veszi át a sepsiszentgyörgyi önkormányzat tulajdonában lévő Sepsi Ipari Park vezetését novembertől, akinek célja, hogy egy éven belül „benépesítse” a Szépmezőn, uniós támogatással épült ipari park korszerű irodaházát. A létesítmény új vezetője nagy kihívásnak nevezte ezt a feladatot, mivel az önkormányzatnak és a lakosságnak is nagy elvárásai vannak ‒ új munkahelyekre, magasabb fizetésekre, többlet bevételekre számítanak. Eközben

jelenleg az irodaház 28 irodájából csak kettőben van bérlő,

a rendelkezésre álló 16,3 hektáros területből pedig kevesebb mint egy hektárt adtak bérbe ‒ tehát van tennivaló bőven.

A közgazdász elképzelése szerint, egyrészt új befektetők bevonzásával, másrészt már működő helyi vállalkozások kiköltöztetésével lehetne megvalósítani elképzelésüket. Ezért a tervek szerint az ipari parkba költözik a Multitrans helyi közszállítási vállalat és a Közművek szolgáltató ‒ ezek jelenlegi területére, a belvároshoz közel kulturális központ építését tervezi a városvezetés.

Miklós Zoltán rámutatott,

ha sikerül új befektetőket találni, az hozzájárulhat, hogy az egészséges munkaerő-piaci verseny révén a sepsiszentgyörgyiek többet keressenek, ezáltal növekedhet az átlagbér.

Viszont nemcsak a helyieknek, hanem a vállalkozóknak is előnyös lehet ez a lehetőség, hiszen az ipari parkban helyet bérlők a kedvezményes bérleti díjak mellett teljes ingatlan- és területadó-mentességet élveznek, valamint a csarnokokat minimális költséggel csatlakoztathatják a meglevő közüzemi rendszerekre: a víz-, csatorna-, villany- és gázhálózatra. Az igazgató szerint a földrajzi fekvése is az ipari park mellett szól, hiszen gyakorlatilag az ország közepén fekszik, 450 kilométeres körzetben elérhető minden nagyváros, 200 kilométerre van a bukaresti, 170 kilométerre a marosvásárhelyi repülőtér, és a közelben épül a brassói reptér is.

{A}

Az önkormányzat és az ipari park adminisztrációja is vállalkozóbarát környezetet ígér:

„kézen fogjuk a befektetőket, segítünk minden bürokratikus feladatban, az engedélyek beszerzésében”. Emellett céljuk, hogy „az ipari parkba átlagon felül fizető vállalkozásokat hozzunk, ezzel egészséges versenyhelyzet alakulhat ki, amiből a sepsiszentgyörgyiek profitálhatnak, a tisztességesen elvégzett munkáért többet kereshetnek” ‒ vetítette előre a közgazdász. Kifejtette azt is, hogy jelenleg a potenciális befektetések legnagyobb akadálya a munkaerőhiány, ám meglátása szerint, azok a vállalkozók, akik tisztességes béreket ajánlanak, nem kell attól tartsanak, hogy nem találnak munkást.

Milyen befektetők jelentkezhetnek?

Az önkormányzat elsősorban olyan befektetőket keres, melyek legkevesebb ezer négyzetmétert vesznek haszonbérbe, viszont felső határt nem szabtak meg, így egy vállalkozás több hektáros területet is bérbe vehet. A szabályzat szerint minden ezer négyzetméteren három munkahelyet kell létesíteni. Miklós Zoltán arra is kitért, hogy a befektetőknek szánt területet további 12 hektárral bővítik, erre a következő hónapokban szerzik meg az ipari park minősítést.