Utcákat újítanak fel Székelykeresztúron

Fülöp-Székely Botond 2018. október 18., 11:04

Több utcában is modernizálásba kezdtek Székelykeresztúron – van, ahol saját költségből dolgoztak, és vannak projektek, amelyek külső támogatásból valósulnak meg. A helyi felújításokról érdeklődtünk Rafai Emil polgármestertől.

Két nagyobb utcában még idén befejeződhet a modernizálás – csupán az időjáráson múlik Fotó: Barabás Ákos

Az elmúlt években több utca felújítási tervét is elkészítette a székelykeresztúri önkormányzat, ezekkel pályáztak sikeresen az országos vidékfejlesztési programban – fejtette ki lapunknak Rafai Emil polgármester. Ennek köszönhetően

a Dávid Ferenc-lakónegyedben, illetve a Malom és a Hargita utcában végezhetnek korszerűsítést, három különálló projekt részeként.

Fotó: Barabás Ákos

Utóbbi kettőben már el is kezdődtek a munkálatok, és ha az időjárás engedi, idén be is fejezik. „Persze voltak csúszások, egyebek mellett az esőzések és az anyagbeszerzés miatt, de reméljük, hogy a továbbiakban jól haladnak a kivitelezéssel” – fogalmazott Székelykeresztúr polgármestere.

{A}

A Dávid Ferenc-lakónegyedi út rendbetételének csak jövő tavasszal fognak neki. Az említett utcákban elsősorban aszfaltozni fognak, de megoldják a vízelvezetést, ugyanakkor járdát is építenek vagy modernizálnak, ahol van erre lehetőség.

Noha a munkálatokat 2020-ig lehet elszámolni, a projektek befejezésére egy évet kapott a közbeszerzési eljáráson nyertes Stravia Group Kft.

Az építkezésekre mintegy hétmillió lejt irányoztak elő, mely összegből valamivel több mint 900 ezer lej önrész. A licit során ugyanakkor ezek az árak némileg csökkentek.

Fotó: Barabás Ákos

Önerőből is dolgoznak

A Kecskés utca, illetve a fiatfalvi Bürkény utca felújítását önerőből kezdte el a hivatal, ami nagyjából egymillió lejjel terheli a helyi büdzsét. A Kecskés utcában már meg is oldotta a vízelvezetést a szentegyházi Gránit Kft. A Bürkény utcában a Stravia Group Kft. a kivitelező, hamarosan itt is elkezdődik az építkezés.

Fotó: Barabás Ákos

Rafai Emil azt is elmondta, hogy a bicikliút 1,6 kilométeres szakaszán már csak az aszfaltot kell leteríteni, a teljes kerépárút pedig jövőre fog megépülni.

Arra is kitért, hogy nemrég öt kisebb utca – a Marin Preda, a Henter, a Malom (Fiatfalva), a Kismező (Fiatfalva), a Gábor Áron – felújítási tervét is megrendelték.

Fotó: Barabás Ákos