Felelős kutyatartás hiányában marad a kóbor ebek befogása

Barabás Hajnal 2018. október 17., 19:50

Havonta átlagban 20 gazdátlan ebet gyűjtenek be Csíkszereda utcáiról, majd szállítanak a csíktaplocai kutyamenhelyre. A városlakók bejelentéseit is várja a begyűjtést végző alapítvány.  

A közterületekről befogott kutyákat a csíktaplocai kutyamenhelyre szállítják. Archív Fotó: Veres Nándor

A csíkszeredai kóbor kutyák befogását tavasz óta az Eco-Csík hulladékgazdálkodási cég helyett a Pro Animalia Alapítvány végzi. Száva Emese, az alapítvány ügyvezető igazgatója érdeklődésünkre elmondta,

heti rendszerességgel foglalkoznak a taplocai kutyamenhely munkatársai a kóbor kutyák begyűjtésével a csíkszeredai közterületekről.

Ugyanakkor a lakossági jelzéseket is figyelembe veszik, és terepre vonulnak, ha szükséges. A korábbi szolgáltatóhoz hasonlóan az alapítványhoz is lehet jelenteni, ha a lakók kóbor kutyákat látnak a városban. Ezt a 0749-416 802-es telefonszámon lehet megtenni munkanapokon 9–16 óra között. „Sokat segíthetnek betelefonálók azzal, ha részletes információkat adnak meg a kutya pontos hollétéről és jellemzőiről, hogy mekkora, milyen színű, és milyen a viselkedése, agresszív, támadó vagy sem” – sorolta Száva Emese.

{A}

Tőle tudjuk, hogy átlagban havi 20 kutyát gyűjtenek be a közterületekről, munkatársaik kora reggelenként fogják be az állatokat a jogszabályok által előírt módszerekkel.

Soha nem fogynak el a kóbor kutyák az utcákról, ha az emberek nem értik meg, hogy felelősen kell állatot tartani

– jegyezte meg az ügyvezető. Hozzátette, hogy a környező falvaknak is rendezniük kellene a kóbor kutyák helyzetét, hiszen minden településnek kötelessége nyilvántartásba venni a gazdátlan ebeket.