A határérték: 7 Celsius-fok

Pinti Attila 2018. október 18., 13:03

Amíg nem „fenyeget” havazás, nincs amiért lecserélni a nyári abroncsot – jellemezhető az autósok általános hozzáállása az őszi hónapokban, holott jó tudni, hogy a megbízható téli gumi nem kizárólag a havas, hanem már a hideg aszfalton is életmentő lehet.

Fotó: Pinti Attila

Féktáv és irányíthatóság – a két meghatározó tulajdonság, amelyeket a „határértéknek” tekinthető 7 Celsius-fokos hőmérséklet alatt összehasoníthatatlanul jobban teljesít egy téli abroncs, mint nyári társa. Ennek miértjét Fuer Zoltán, a csíkszeredai Sigma Gum Kft. gumiabroncs-szolgáltatóközpont szakembere foglalta össze lapunknak.

Szaktanácsadás vásárlás előtt

A legnyomósabb érv a havazás előtti gumicsere mellett, hogy az említett

7 Celsius-fok alatt a nyári abroncs számottevően veszít rugalmasságából, így értelemszerűen tapadásából is,

ami még száraz aszfalton is megnövekedett fékutat és kiszámíthatatlan irányíthatóságot eredményez – indokolja a közlekedésbiztonság szempontjából kulcsfontosságú abroncscserét a szakember.

Fotó: Pinti Attila

„Az abroncs az egyik legfontosabb eleme a járműnek, ám azt is az adott autó teljesítményéhez, használati módjához kell igazítani. Nem szabad például olcsó, alacsony sebességindexű és terhelhetőségű abroncsot tenni olyan kocsira, amit autópálya-tempónál használnak” – magyarázza Fuer Zoltán. A csíkszeredai szolgáltatóközponthoz betérők minden esetben szaktanácsadásban részesülnek, aki téli abroncsot vásárolna, annak javasolnak, de – mint a szakember fogalmaz – „a vásárló dönt”. Fuer Zoltán megjegyzi, vidékünkön a különösen hideg és jelentős havazásokkal járó téli hónapok miatt

egyáltalán nem ajánlott négy évszakos gumit használni.

Fotó: Pinti Attila

A tulajdonképpeni abroncscserén túl azonban több paraméter helyességére is oda kell figyelni: a hőingadozásra változó abroncsnyomást például mindig a gyártó által megadott értékre kell beállítani, többek között ez szavatolja a gumi hosszú élettartamát. Emellett a pótkerék sem megkerülhető. Fuer Zoltán kiemeli, az ötödik abroncs lehetőség szerint inkább téli legyen, mivel

nyáron sürgős helyzetben lehet használni, télen viszont a nyári egyáltalán nem javasolt.

A Sigma Gum Kft.-nél a szakemberek ezen túl már a lecserélendő nyári gumi esetleges rendellenes kopásaiból felismerik, ha futóműproblémák vannak, és haladéktalanul értesítik a tulajdonost. Aki pedig négy új téli abroncsot vásárol, ajándékba egy teljes körű, részletes autóátvizsgálást kap.

A „téliesítés” fontossága

A gumivásárlással járó ingyenes pluszszolgáltatás részleteiről Szőcs Hunor, a vállalkozás értékesítője számolt be. Mint mondta, „nem egyszerű átnézésről van szó, hiszen részleteiben átvizsgálunk mindent a kocsin, amit egy teljes körű formanyomtatvánnyal visszaigazolunk a kliensnek, és árajánlatot adnak az esetleges javításokra, illetve, amennyiben az ügyfél igényli, időpontot is kap a szervizelésre”.

Fotó: Pinti Attila

A téli szezon előtti átvizsgálás részletességét szemléltetve Szőcs Hunor hozzáteszi, a kerekek átnézését teljes futómű- és kipufogórendszer-átvizsgálás követi, majd a motort veszik górcső alá, beleértve az izzító- vagy gyújtógyertyákat, hűtő- és kenőfolyadékokat, adalékanyagokat, tesztelik az akkumulátort, átvizsgálják az áramkört, a fékfolyadékot, az ablakmosót és -törlőt, illetve a külső-belső fényeket. Az üzemanyagszűrő sem marad ki, a szakember szerint ugyanis ennek tél előtti kicserélése kiemelt fontosságú.

Fotó: Pinti Attila

A kevesebb mint félórás folyamat végén így a tulajdonos egy teljes képet kap arról, hogy a téli szezon előtt milyen állapotban van a járműve

– magyarázza Szőcs Hunor. Ez a szolgáltatás egyébként 65 lejért bárki által igénybe vehető. Abroncsvásárlásáért és -cseréért, valamint a sorban állás elkerüléséért érdemes interneten, egyszerűen és gyorsan időpontot foglalni a sigmagum.ro oldalon – még mielőtt tartósan 7 Celsius-fok alá csökken az átlaghőmérséklet.