Csíkszereda kimarad, mindkét meccset Udvarhelyen játsszák a teremfoci spanyol fenegyerekei

Józsa Csongor , Dobos László 2018. október 18., 09:25

Egy találkozót Székelyudvarhelyen, egyet pedig Csíkszeredában játszott volna a román teremlabdarúgó-válogatott a világelithez tartozó spanyolokkal. A hargitai megyeszékhelyen viszont mégsem lesz meccs, íme, a magyarázat.

Csak Székelyudvarhelyen állnak össze csapatfotóra a spanyolok Fotó: UEFA.com

Igazi sportcsemegét ígér a spanyol válogatott szereplése október 29-én és 30-án. A román nemzeti együttes meghívásának tesz eleget a világ egyik legsikeresebb teremlabdarúgó-csapata, két barátságos találkozót játszanak Székelyföldön.

A brazil után a legtöbb trófeát gyűjtötte be nemzetközi tornákról Spanyolország: világbajnokságon eddig ötször játszott döntőt, kétszer meg is nyerte. Európában abszolút rekorder az eddigi tizenegy Eb-ből hetet megnyert, és a többi négy kontinenstornán is rendre a dobogón zárt. A legutóbbiról ezüstéremmel tért haza.

A találkozókat szervező Román Labdarúgó-szövetség (FRF) úgy szerette volna, hogy az első összecsapás helyszíne a székelyudvarhelyi városi sportcsarnok, a másodiké pedig a csíkszeredai Erőss Zsolt Aréna legyen. Csakhogy ez a napokban megváltozott, nem viszik Csíkszeredába a mérkőzést.

{K1}

Annak jártunk utána, miért nem lesz barátságos találkozó a megyeszékhelyen. Először Lászlófy Botondnál, az Erőss Zsolt Aréna ügyintézőjénél érdeklődtünk „Elöljáróban kiemelem, nagy esemény lenne a spanyol futsalválogatott csíkszeredai szereplése, nem mindennapi meccset láthatna a sportkedvelő közönség. Pár nappal ezelőtt megkerestek telefonon a szakszövetségtől, arról értesítettek, hogy október végén az Erőss Zsolt Arénában rendeznék a Románia–Spanyolország barátságos teremlabdarúgó mérkőzést.

Elmondtam, hogy a sportcsarnok a csíkszeredai önkormányzat ügykezelésében van, létezik egy tanácsi határozat ennek működésére, és ezt nem léphetem túl. Azt nem kérdezték, hogy foglalt vagy sem a csarnok. Kifejtettem, az Erőss Zsolt Aréna bérlése során vannak lépések, amelyeket be kell tartani, és a polgármesteri hivatalhoz irányítottam őket. Kértem, járják végig ennek az útját, főleg, hogy belépőket is szeretnének árusítani. Azóta nem keresett meg senki.”

{A}

Ezt követően Görbe Walter, az Imperial Wet tulajdonosa megkeresésünkre kifejtette, nem értett egyet a szövetség álláspontjával. „Székelyföldön és Közép-Erdélyben nagy népszerűsége van a teremlabdarúgásnak, sok csapat szerepel ebből a régióból román bajnokságban, a vidék sportszerető emberei megérdemlik, hogy válogatott mérkőzést láthassanak. A csíki, gyergyói, udvarhelyi, háromszéki és Maros megyei barátaim, ismerőseim körében végzett felmérés szerint telt házas mérkőzés lenne.

Van azonban az egésznek egy szépséghibája. A válogatott eddigi barátságos találkozóira – bárhol az országban – ingyenes volt a nézők belépése. Most pedig jegyeket akarnak kérni a székelyektől. Hargita megyében. Ott, ahol a legkisebbek a fizetések egész Romániából. Az itteni emberekről még egy bőrt le akarnak húzni, és én ezt nem támogatom. Az álláspontom a következő: ha ingyenes a nézők belépése, kifizetem a sportcsarnok bérleti díját a válogatott edzése, illetve mérkőzésének idejére

– összegzett. A szakszövetség nem várt tovább, eldöntötte, mindkét román–spanyol mérkőzésnek a helyszíne Székelyudvarhely lesz. A kezdési időpont még nem végleges, jelenleg folynak a tárgyalások, hogy a Pro X tévétársaság közvetíti-e a párharcot.