Fenntartják a tiltást: nem lehet állatvásárokat tartani a sertéspestis miatt

Bíró Blanka 2018. október 16., 20:51

Mégsem lehet állatvásárt szervezni Háromszéken, sőt a takarmány-árusítást sem engedélyezik Kovászna megye területén, hogy megakadályozzák az afrikai sertéspestis fertőzés terjedését.

Képünk illusztráció Fotó: 123RF

„A járványügyi megfontolások miatt, az ország területén tovább terjedő sertéspestist figyelembe véve, továbbra is fenntartjuk a szigorításokat, tilos az állatvásárok, kiállítások szervezése” – mutat rá Sikó Barabási Sándor a Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság vezetője.

Hozzátette, mivel

a takarmány, sőt a takarmányt szállító járművek is a fertőzés forrásai lehetnek, így ennek adásvételét is betiltják.

A piacokon eladásra kínált takarmány eredetét lehetetlen beazonosítani, érkezhetnek azokból a megyékből is, ahol fertőzésgócok vannak, a járművek útvonala sem visszakövethető, így a takarmány árusítása hatalmas kockázatot jelent – részletezte a főállatorvos. Kifejtette,

szigorúan ellenőrzik a rendelkezés betartását, és bírságolnak, ha szükséges.

Bodzaforduló önkormányzata így újra kénytelen volt leállítani a vásárt, amit a múlt héten egy hónap szünet után megszerveztek. Leca Băncilă a bodzavidéki város polgármestere elmondta, kénytelenek betartani a korlátozó intézkedést, bár az nagyon megnehezíti a helyi állattartók dolgát, hiszen a térségben nincsenek nagy takarmány-előállítók, és az emberek valahogy be kell szerezzék az állataiknak a télire az ellátmányt.