Még romos állapotban van, de hamarosan szállodát alakítanak ki az impozáns épületben

Simon Virág 2018. október 16., 18:26

Teljesen felújítják és kibővítik Marosvásárhelyen az egykori Aranykakas vendéglőt.

Fotó: Haáz Vince

Az engedélyek megszerzése érdekében a megyei környezetvédelmi ügynökség honlapján közzétették a felújítás tervét. Ott tanulmányozható, hozzá is lehet szólni.

A tervek szerint

az impozáns épületben egy 12 szobás szállodát alakítanak ki,

az alagsorában lenne a konyha és más, a működéséhez szükséges helyiségek. Az udvaron, a Turbinaárok felőli részén egy fedett színpad és terasz lesz. A meglevő épület mellé egy 250 személy befogadására alkalmas rendezvénytermet képzeltek el, ennek tetejét pedig fűvel borítják be, és egy zöld teraszt alakítanak ki. A jelenlegi udvart teljesen felújítják. A régi és az új épület különálló lesz. Új kerítéseket állítanak fel, a bejárat a Sörház (Sinaia) utca felől lesz.

{A}

Az épület a marosvásárhelyi Romur vállalat tulajdonában van, amelynek tulajdonosa Cosmin Pop korábban azt nyilatkozta, hogy az eredeti pompájában fog tündökölni a marosvásárhelyiek egykori kedvenc vendéglője, és Erdély legszebb teraszát fogják az udvarán kialakítani.

Az épületben a kilencvenes évek elején még vendéglő működött, a kétezres évek elején került át a bukaresti Romur tulajdonába (ahogy a Somostetőn levő vendéglő is), s ment lassan teljesen tönkre. Korábban szó volt arról, hogy a marosvásárhelyi városháza megvásárolja a Bürger Albert által épített, s a hetvenes években vendéglőként működő Aranykakas épületét, és egy kulturális központot létesít oda. Erre azonban nem került sor.