Szinte minden a mézről fog szólni a hétvégén Székelyudvarhelyen

Kovács Eszter 2018. október 16., 17:40

Elhúzta a mézesmadzagot az Örösi Méhészegylet az udvarhelyi gyermekek orra előtt: a napokban több mint háromezer mézjegyet osztottak ki a város tanintézeteiben. A jegyeket mézre lehet majd váltani a hétvégén megrendezendő Székelyudvarhelyi Mézes Napokon.

Idén is mézet kapnak a gyerekek az Örösi Méhészegylet tagjaitól Fotó: Veres Nándor

Október 19. és 21. között ismét mézünnep lesz Székelyudvarhelyen. Az Örösi Méhészegylet péntek délután öt órára hirdetett gyülekezőt a Városháza Szent István-termébe, majd háromnegyed hatkor

mézszentelésre várják az érdeklődőket a barátok templomába.

Felvonul a mézkirálynő is

Látványos fáklyás menettel folytatódik a program, árulta el lapunknak Szőcs Levente szervező: este fél hétkor a barátok templomától indulnak, végigmennek a Kossuth Lajos utcán, majd visszafelé megkoszorúzzák a méhészegylet emléktábláját, végül pedig a Márton Áron térre kanyarodnak vissza. A felvonuláson részt vesz Magyarország idén megválasztott mézkirálynője, Lesti Kitti is. A körmenet után a Patkóban mézlovagavatás lesz:

az Örösi Méhészegylet négy újabb tagot fogad köreibe.

Szombaton reggel 9 órakor Gálfi Árpád polgármester megnyitja a vásárt a Márton Áron téren, majd fél 11-kor szakmai előadások sora kezdődik a Városháza Szent István-termében. Vasárnap délelőtt tíztől délután öt óráig tart nyitva a mézvásár.

{A}

Több száz kiló mézet osztanak ki

Az eseményt megelőzően az udvarhelyi méhészek a város több tanintézetébe is ellátogattak, és közel háromezer mézjegyet osztottak ki.

A becslések szerint 300–400 kilónyi mézet ajándékozunk majd a gyerekeknek a mézes napokon, hiszen azok is kapnak ajándékot, akik a vásár ideje alatt mézes versikékkel, énekekkel lépnek fel

– mondta Szőcs Levente. Az udvarhelyi méhészek egyébként „finom vegyes” szezont zártak – tette hozzá –,

tavasszal jól indult a termelés az akáccal, aztán az idény második felét elmosta az eső.

„Mintegy száztíz udvarhelyi tagja van az egyesületnek, közülük legfeljebb húszan utaztatják a méheket. Utóbbiaknak valamivel jobb volt a szezon, azok viszont, akik itthon maradtak, eléggé gyenge idényt zártak” – fejtette ki.