Megtapasztalták, hogy adni jó

Széchely István 2018. október 16., 18:26

Több mint száz sokgyermekes család mindennapi megélhetésén könnyítenek a keddi, nagycsaládosok megsegítésére szervezett székelyudvarhelyi jótékonysági akción összegyűlt élelmiszerek, ruhák, tisztítószerek, gyermekjátékok. Sokan, változatos felajánlásokkal segítettek. 

Fotó: Barabás Ákos

Voltak olyan adományozók, akik már a meghirdetett időpont előtt ott várakoztak a székelyudvarhelyi Márton Áron téren – a Patkóban –, hogy a Vöröskereszt sátrában leadják a nagycsaládosoknak szánt csomagjukat. A PanGastRo Egyesület, a helyi Vöröskereszt-szervezet, valamint a Rotary Klub közreműködésével kedden, az élelmezési világnapon megrendezett jótékonysági akción két helyszínen, a Kis Szent Teréz Plébánián 9 és 15 óra között, illetve a Patkóban 10 és 14 óra között fogadták a felajánlásokat. Utóbbi helyszínen Kalamár Györgytől, a Vöröskereszt önkéntesétől megtudtuk, hogy

minden társadalmi rétegből akadtak adományozók, akik főként ruhaneműt és tartósélelmiszer-csomagokat adtak át az önkénteseknek.

Megmozdult a város az adománygyűjtés felhívására. Rengeteg felajánlás érkezett Fotó: Barabás Ákos

Eredetileg ugyan csak élelmiszert akartak gyűjteni a szervezők, ám mivel a Vöröskereszt korábban kapott egy autónyi ruhaadományt, úgy döntöttek, ruházati cikkeket is elfogadnak felajánlásként. Volt olyan idős asszony, aki elmondása szerint egy bulgáriai nyaraláson vásárolt drága sportcipőt ajánlott fel egy olyan családnak, amely hasznát veheti a számára fölöslegessé vált lábbelinek.

Noha a legszélesebb célra felhasználható adomány a pénz, ezt nehéz helyben elszámolni, ezért

a vöröskeresztes sátornál arra kérték a készpénzt felajánlókat, hogy inkább vásároljanak tartós élelmiszert, olyat, amiből kevesebb felajánlás érkezett.

{A}

A jótékonykodók között voltak kisgyerekes szülők, akik gyerekruhákat ajánlottak fel a nagycsaládosoknak, de jócskán gyűltek konzervek is. A ruhákat tartalmazó csomagokat az önkéntesek már helyben felcímkézték, hogy könnyebb legyen olyanokhoz eljuttatni, akik hasznát is tudják venni a felajánlott öltözékeknek.

Fotó: Barabás Ákos

Az adományok szétosztását végző Székelyudvarhelyi Nagycsaládosok Egyesületének listáján mintegy 140 potenciális kedvezményezett család szerepelt,

közülük 30 olyan volt, amely lemondott az adományról a többi sokgyermekes család javára – tájékoztatott Kalamár György.

Fotó: Barabás Ákos

A beérkezett adományokat kedd délután osztották szét a Kis Szent Teréz Plébánián. „Szélesebb körből jöttek az adományok, hála Istennek megmozdult a város. Tavaly nagyon sok volt például a kenyér,

most inkább tartós élelmiszereket hoztak és nagyon sok ruhát.

Meglepően sok ruhaadomány volt, köztük vadonatújak. Olyan is volt, hogy valaki a ruhagyárban vett egy öltönyt, és elhozta ide” – fogalmazott az idei jótékonysági akcióról a kezdeményező, Váradi János. A PanGastRo Egyesület elnöke szerint az adakozási kedv növekedésén is lemérhető a fejlődés, ugyanakkor a tavalyi tapasztalatokhoz képest kissé más irányt vett az akció, bővült az adományok palettája. „Mindenre szükségünk van, aminek egy hét-nyolc gyerekes család hasznát veheti. Volt, aki ruhát hozott, mások tisztítószert, olajat, cukrot, gyerekjátékot, más etetőszéket, szóval minden van.

Fotó: Barabás Ákos

Én szeretném, hogy ez egy folyamat legyen, hogy ezen a napon mindenki, aki humánusan gondolkodik, valamit adjon, mert adni jó.

Ha érzik, hogy a közösségtől kapnak valamit, hátha az a hét-nyolc gyerek nem megy el külföldre. Az én célom ez lenne ezzel a kezdeményezéssel” – mondta Váradi János.