Hét orvos tíz óra alatt végezte el a szívátültetést

Antal Erika 2018. október 16., 16:52

Tíz órás beavatkozás során „kapta meg” Marosvásárhelyen egy 38 éves Arad megyei, súlyos szívelégtelenséggel küzdő beteg egy 43 éves agyhalott személy szívét Kolozsvárról a hétvégén. 

Idén már négyszer végeztek szívtranszplantációt Marosvásárhelyen Fotó: Haáz Vince

A marosvásárhelyi szívsebészeti klinikán idén negyedik alkalommal végeztek szívátültetést – ez a szám jó eredménynek számít statisztikailag. Viszont abból a szempontból, hogy országosan is ez volt a negyedik ilyen beavatkozás, elégtelen – fogalmazott a műtétet koordináló Horaţiu Suciu szívsebész.

A szívet a kolozsvári idegsebészeti klinikáról légi úton, a rohammentő-szolgálat (SMURD) helikopterével szállították Marosvásárhelyre, ahol a műtétet végezték.

Hét orvos dolgozott a transzplantáció alatt,

közülük csupán egy teljesített vasárnapi ügyeletet, a többieket pihenőnapjukon hívták be. Ahogy az orvos az Agerpres hírügynökségnek beszámolt róla, tíz órát tartott a beavatkozás, a csapat jól dolgozott. Az viszont nehezítette a beteg állapotát, hogy három évvel ezelőtt egy másik romániai sebészeten már végeztek rajta nyílt mellkasi szívműtétet.

Azok a betegek, akiken már végrehajtottak valamilyen szívműtétet, sokkal nagyobb kockázatnak vannak kitéve egy második műtét során

– hangsúlyozta az orvos, hozzátéve, hogy ez esetben is hosszabb volt a beavatkozás folyamata, nehezebb volt a műtét. A beteg állapota a szívátültetést követően stabil és remélhetőleg ez így is marad – mondta az orvos, bár az ilyen beavatkozások után, az úgynevezett nulladik napon bármi megtörténhet.

{A}

A marosvásárhelyi szívsebészeten jelenleg harminc olyan beteget tartanak nyilván, akiknek azonnali szívátültetésre van szükségük

– mondta Horatiu Suciu, a szívsebészet vezetője. Az országban viszont ennél sokkal nagyobb azoknak a száma, akiken ez a fajta beavatkozás segíthet. Tény azonban az is, hogy sok beteget nem diagnosztizálnak időben, nem kezelnek megfelelően. Ugyanakkor a szervadományozás is visszaesett, egyfajta érdektelenség tapasztalható e téren – hívta fel a figyelmet a klinika vezetője.