A gazdaság mint megtartó erő (x)

Fülöp-Székely Botond , Székelyhon 2018. október 17., 15:19

Ötvenhárom beszállító és közel négyszer annyi viszonteladó vett részt a huszonöt éves Elan-Trió Kft. székelyudvarhelyi árubörzéjén, amelyet gazdaságfejlesztési, kereskedelemösztönzési céllal tartottak meg, immár ötödik alkalommal.

Bíró Tamás (középen) szerint Székelyudvarhely a térség gazdasági epicentrumává vált Fotó: Veres Nándor

„Évente egyszer szoktuk megrendezni ezt az árubörzét, amelynek hídépítő jellege van, hiszen ilyenkor találkoznak a viszonteladóink és a több országból érkező beszállítóink” – mondta Fazakas Attila, az Elan-Trió Kft. adminisztrátora. Ilyenkor lehetőség nyílik beszélgetni a termékfejlesztésekről, a beszállítók képet kapnak a konkrét igényekről.

„Az év többi részében tőlünk vásárolják meg a termékeket a viszonteladók, de itt egy napig lehetőségük van direktben, alacsonyabb áron rendelni, és mi vállaljuk a kiszállítást a partnerünkhöz legközelebb lévő lerakatunkig” – magyarázta. Rámutatott, azért is jó az árubörze, mert átláthatóbb lesz a vállalat tevékenysége. A zárt körű rendezvényen a Geréb Harmat által vezetett népdalcsoport, valamint Simó Annamária és Keresztes Ildikó is fellépett.

Üzleti kapcsolatok

Gálfi Árpád polgármester köszöntőbeszédében hangsúlyozta, az árubörze nagyszerű alkalom arra, hogy a kisebb vállalkozók tisztább jövőképpel gazdagodjanak és egyre tudatosabban forgalmazzák a helyben megtermelt javakat. Ez pedig egész Székelyföldet megerősíti.

Tóth László, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának vezetője kijelentette, a rendezvény megléte azt mutatja, hogy Székelyudvarhely és Udvarhelyszék gazdasági téren is az élen jár. „Fontos rendezvénynek tartom ezt a román–magyar és magyar–magyar kapcsolatok szempontjából is” – fogalmazott, hozzátéve, hogy ha sok üzlet köttetik, az Székelyföldnek, Romániának és Magyarországnak is gyümölcsöző eredménnyel jár. Az árubörze lehetőséget teremt arra, hogy a minőségi magyar termékek piacra találjanak – közölte.

Gazdasági epicentrum

Székelyudvarhely méltán kiérdemelte a kereskedelmi és gazdasági epicentrum nevet, már csak az elmúlt hónapban megtartott üzleti rendezvények által is – jelentette ki Bíró Tamás, a Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. stratégiai igazgatója. Hangsúlyozta, az Elan-Trió méltán lehet az egyik mozgatórugója a székelyföldi gazdaságfejlesztés eredményeként megvalósuló termékértékesítésnek. Közölte, nagyon fontos, hogy a fogyasztók minőségi termékeket vásároljanak, erre pedig garancia lehet az említett vállalat, valamint a börzén megjelent, minőségi árut gyártó és forgalmazó cégek.

Orosz-Pál Levente, a Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. regionális irodájának vezetője rámutatott, céljuk a Kárpát-medencei gazdasági kapcsolatok erősítése, a térségben lévő országok közötti együttműködés dinamizálása. Középtávú terveik között szerepel egy exportorientált közép-európai régió létrehozása. Ezekben működnek együtt az Elan Trió Kft.-vel is.

(X)