Senki földje az elhanyagolt aluljáró

Kovács Attila 2018. október 16., 10:39

Hiába nem akar tudomást venni a gondozatlan csíkszeredai vasúti aluljáróról a Román Vasúttársaság (CFR), mégis az ő kötelessége lenne megtenni a szükséges lépéseket, hogy a létesítményt átadhassák a városi önkormányzatnak.

A szemetes, ürüléktől bűzlő vasúti aluljáró. Nincs gazdája Fotó: Gecse Noémi

Labdaként pattog ide-oda a gondozatlan csíkszeredai vasúti aluljáró ügye a Román Vasúttársaság (CFR) és a csíkszeredai önkormányzat között. Ha a sportnyelvnél maradunk, az ügy kapcsán megfogalmazott legutóbbi kérdéseinket a szállítási minisztérium a vasúttársasághoz passzolta, az pedig megpróbálta visszalőni a labdát a helyi önkormányzathoz, noha az a prefektusi hivatal illetékese szerint továbbra is az ő térfelén pattog.

Mivel az aluljáró továbbra is a senki földjének tűnik,

a szaktárcától azt kérdeztük, ki tudná megállapítani, hogy a létesítmény állóeszközként kinek a tulajdonában van, mivel sem a város, sem a CFR leltárában nem szerepel, és kinek a hatásköre intézkedni arról, hogy átadják a város ügykezelésébe, ahogy ezt a helyi önkormányzat kérte az Erzsébet parkkal együtt.

Fotó: Gecse Noémi

A szállítási minisztérium a vasúttársasághoz továbbította lapunk kérdéseit, a CFR illetékese pedig küldött egy választ, amelyből az derül ki, hogy ők a Hargita megyei prefektusi hivatallal is leveleztek a vasúti aluljáró helyzetéről, ennek fenntartásáról, javításáról, fertőtlenítéséről, kitérve arra is, hogy

nem szerepel állóeszközként a nyilvántartásukban, nem vasúti tevékenységet szolgál, és nem a vasúti infrastruktúra része.

Azt is megtudtuk, hogy idén májusban a Brassói Területi Vasúti Igazgatóság egy átiratot küldött a csíkszeredai helyi önkormányzathoz, arról érdeklődve, hogy milyen lépéseket tett a város annak érdekében, hogy a létesítményt saját leltárába vegye, de erre nem kaptak választ.

{A}

Nem tudják bevenni a leltárukba az aluljárót, amelyet a vasút épített, és amely a vasúttársaság területén van – közölte kérdésünkre Füleki Zoltán. Csíkszereda alpolgármestere szerint nincs semmilyen alapjuk arra, hogy ezt a lépést megtegyék, az eredeti dokumentumok hiányoznak. 

Ők kell utánanézzenek az irattárukban annak, hogy hol vannak az aluljáróra vonatkozó iratok

– ismertette Füleki, aki nem is érti, hogy a vasúttársaság állóeszközei között miért nem szerepel az aluljáró.

Fotó: Gecse Noémi

A Hargita megyei prefektusi hivatal szóvivője, Adrian Pănescu kérdésünkre megerősítette, a vasúttársaság feladata az aluljáró nyilvántartási helyzetének rendezése. Mint elmondta, országos szinten nemcsak ehhez hasonló létesítmények, hanem például útszakaszok tulajdonviszonyait kellene rendezni, felmérni, telekkönyveztetni ahhoz, hogy fejlesztéseket lehessen végezni. Ebben az esetben

a vasúttársaság feladata lenne felméretni, és nyilvántartásába venni a saját területén levő aluljárót, majd jegyzőkönyv alapján átadni a helyi önkormányzatnak.

Utóbbi ezt nem teheti meg, mert törvénytelenséggel vádolhatják. A vasúttársaságot pedig arról kellene meggyőzni, hogy a költségvetésükben különítsenek el pénzt az ilyen műveletekre. A szóvivő szerint a helyzet nem egyszerű, mivel a CFR-nek a szükséges beruházásokra (lásd a csíkszeredai vasútállomás peronjainak emelése) is nehezen jut pénze. Idén tavasszal volt egy helyszíni szemle is a vasúttársaság illetékeseinek részvételével annak érdekében, hogy több, vasúti védőövezetbe tartozó terület – köztük az aluljáró és az Erzsébet park – átkerüljön a CFR-től a város ügykezelésébe, de az említett levelezésen kívül ennek nem volt folytatása.