Hátramaradottaknak ajánlotta fel díjazott kopjafáját a gyergyószentmiklósi fafaragó

Baricz-Tamás Imola 2018. október 15., 21:01

Keresztes Levente népi fafaragó mester, ha mindennapjait nem is éli itthon, de gyergyószentmiklósinak vallja magát, gyerekeit is ebben a szellemben neveli. A jelenleg Romonyában élő háromgyerekes családfő munkáját a Gödöllőn tartott Ver-Deco Művészeti Gálán díjazták.

Keresztes Levente kopjafái által üzen

Keresztes Leventét nem kell különösebben bemutatni a gyergyószékieknek, hegyimentőként évekig tevékenykedett a gyergyói csapatban. Asztalos illetve ács szakmát tanult, a Salamon Ernő Gimnáziumban érettségizett.

Faiparban dolgozott, gyergyói lányt vett feleségül és 1999-ben a Pécs melletti Romonya nevű kis faluban telepedett le családjával.

„A szakmámat nagyon szeretem, a népművészet csodálója vagyok, és az egész család valamilyen formában ezt az irányt választotta. Gyergyószentmiklósi vagyok, és az is maradok, a gyerekeket is ebben a szellemben neveljük” – mondta elöljáróba Keresztes Levente.

A díjazott, felajánlott kopjafa

„Nagyrészt faházak, tetőszerkezetek készítésével foglalkozom, viszont a csodálatos székely motívumok megmutatása tovább éltetése érdekében a díszítést is nagyon fontosnak tartom. A fafaragás a hobbim, amikor tehetem, faragok, leginkább kopjafákat, de székely kapura is van felkérésem.

Készítettem kopjafát a Nyerges-tetőre, a Madarasi Hargitára, a farkasréti temetőbe, Svédországba, Erdély több településére és Magyarország-szerte. A gyergyószentmiklósi temetőben a nagyszüleim sírjára is faragtam kopjafát

– beszélt a munkájáról a Keresztes Levente fafaragó.

Fotó: Keresztes Levente Facebook-oldala

A felajánlott kopjafa üzenete

A Ver-Deco Művészeti Gálán díjazott kopjafának üzenete van: „Egy férfit szimbolizál, aki után maradt három hátrahagyott gyerek, két fiú és egy lány. A tulipán a feleséget jelképezi, a nyolc ágú csillag, az érett korú férfit, aztán a molnár gomb a szakmaiságot, a a székely-magyar kereszt pedig a hovatartozásunk jelképe. A nyak, majd a fejrész, ami egy csillagban végződik, a vitéz bátor emberek jelképe” – magyarázta a kopjafa faragó, aki a díjátadó gálán egy gödöllői családnak ajánlotta fel alkotását.

Olyan rászoruló családnak adományoztam a kopjafát, amely elvesztette a családfőt és három gyerek maradt az édesanyával

– mondta Keresztes.

{A}