Mentorok segítenek az őrkői álláskeresőknek

Bíró Blanka 2018. október 15., 21:01

Képzéssorozatot indít a sepsiszentgyörgyi önkormányzat az álláskereső őrkőieknek.

Fotó: Beliczay László

Az oktatást A romák, mint emberi erőforrás című nemzetközi projekt keretében szervezik meg,

a résztvevőket írni-olvasni tanítják, fejlesztik a kommunikációs készségeiket, és a román nyelv alapjaival is megismertetik őket.

{A}

A képzés során minden résztvevő egyéni mentort kap, aki segít megoldani a felmerülő problémákat. A program 30 személynek kínál képzési lehetőséget, februárig tart, fő lebonyolítója a Gyulafehérvári Caritas szociális gondozási ágazata. Hetente négy alkalommal két-két órát tartanak a felkészítők, ezek ideje alatt a gyerekfelügyeletet is megoldják, hogy a szülők se maradjanak ki.

A hétvégén már találkoztak az önkormányzat és a civil szervezetek munkatársai az őrkőiekkel: úgy próbálják megszervezni a képzéssorozatot, hogy az megfeleljen a romák és a helyi munkaerőpiac igényeinek is. Nyolc ország és 21 partnerszervezet részvételével tavaly indult útjára a RARE – Változó diskurzusok, változó gyakorlatok: A romák, mint emberi erőforrás projekt, amely az Interreg: Duna 2014-2020 – Új transznacionális együttműködési program keretében jött létre. A projekt fő partnere a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, Romániából az Együtt Ügynökség (Agenția Împreună), az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala (DRI) és Sepsiszentgyörgy önkormányzata csatlakozott.