A harapégte gombával is megismerkednek a nemzetközi gombásztábor résztvevői

Bíró Blanka 2018. október 15., 16:57

A csak Háromszéken ismert harapégés vagy harapégte gombával is megismerkedhetnek a 36. nemzetközi gombászkongresszus (36. Journées Européennes du Cortinaire-Congress) résztvevői Bálványosfürdőn.

Fotó: Kovászna Megye Tanácsának sajtóirodája

A nemzetközi találkozót évente egy alkalommal szervezik meg, mindig más országban, idén október 14-20 között a háromszéki Bálványosfürdőn. A László Kálmán Gombászegyesület és Kovászna Megye Tanácsa által közösen szervezett kongresszusra

közel 100 szakember jelentkezett be, 30-an magyar nyelvterületekről, 70-en pedig Németországból, Franciaországból, Svájcból, Olaszországból és Csehországból érkeztek.

{A}

Az egyhetes nemzetközi esemény célja Románia középső tájainak és nagygombavilágának bemutatása, témája a pókhálósgombák nemzetségéhez tartozó és azonosítható fajainak feltérképezése. „Büszkék vagyunk arra, hogy van olyan gombafaj, amelyet csak itt ismernek.

Háromszék gombavilága gazdag és változatos, ugyanakkor attól is egyedi, hogy itt nő a harapégés vagy harapégtegomba, amely világraszóló érdekességnek számít. Csak ezen a vidéken ismerik, ínyencségnek tartják

– mondta el Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

Az ínyencségnek számító harapégte gomba. Most szélesebb körben is megismerik Fotó: Sántha Tibor

A házigazda Zsigmond Győző, a László Kálmán Gombászegyesület elnöke arról számolt be, hogy

a kongresszus programja terepmunkából és elméleti előadásokból tevődik össze,

ez utóbbiak tematikája rugalmasan alakul, hiszen kapcsolódik a napi, Bálványos környékén megtett túrák során talált gombákhoz, de lesznek kötött témájú előadások is amely tudományos újdonságnak számítanak.

A túrák ideje alatt talált gombák azonosítását modern felszereléssel ellátott laboratóriumban végzik el, ezáltal lehetőség lesz bővíteni és kiegészíteni a helyi gombavilágról eddig jegyzett ismereteket.