Kerülje el, hogy átverés, zaklatás, erőszak és betörés áldozata legyen, vegyen részt a bűnmegelőzés hetén

Iszlai Katalin 2018. október 15., 17:00

A csalók által alkalmazott átverésekről, az erőszak új formáiról és a munkahelyi, illetve az internetes zaklatásról is szó esik a bűnmegelőzés hetén Hargita megyében. A megyei rendőr-főkapitányság rendhagyó előadásokkal és színes programkínálattal várja az érdeklődőket.

Ionescu Manuela és Stanciu Christian Leone Fotó: Gecse Noémi

Bűnmegelőzési hetet tart a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság, a péntekig tartó akció programját sajtótájékoztatón ismertette hétfőn Ionescu Manuela, a megyei rendőrség bűnmegelőzési osztályának koordinátora és meghívottja, Stanciu Christian Leone, a Szeben Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának koordinátora. A korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is

minden napot egy meghatározott téma köré szerveznek, és a lakosságot is bevonják a programokba.

Az idei programsorozat érdekessége, hogy míg korábban országos szinten egységes időpontban és ugyanazon témakörök mentén szervezte meg a rendőrség a bűnmegelőzés hetét, ettől az évtől

minden megye külön dönthetett arról, mikor és milyen témakörök feldolgozásával tartja az eseményt.

A Hargita megyei rendőrség ezt a hetet választotta, és több újdonsággal is készültek a korábbi évekhez képest. Hétfőn a családon belüli erőszak megelőzésének napját tartották: a Szeben megyében már hatásosnak bizonyult módszer mintájára a Szabadság téren több csíkszeredai tanuló bántalmazási sérülésekre emlékeztető sminkben osztogatott szórólapokat a témában.

Kedden az áldozatok lelki megnyugvása kerül a középpontba a térségünkben még kevésbé ismert resztoratív (helyreállító) igazságszolgáltatás technikájának bemutatása által. Erről a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem kettes számú előadótermében tanácskoznak 14 órától. Ionescu Manuela elmondta,

a resztoratív igazságszolgáltatás lényege abban rejlik, hogy az elkövetőt és az áldozatot „egy asztalhoz ültetik”, lehetőséget adva számukra, hogy megbeszéljék a történteket,

megismerjék egymás álláspontját, illetve láthassák, hogyan élte meg a másik fél a történteket. Az angol Tony Marshall – aki még 1999-ben írt könyvet a témában – meghatározása szerint a helyreállító igazságszolgáltatás az a folyamat, amely során egy bűncselekmény érintettjei együttesen állapodnak meg arról, hogyan kezeljék a bűncselekmény következményeit és annak jövőre vonatkozó hatásait.

{A}

Szerdán az erőszak új formái és ezek megelőzésének lehetőségei kerülnek középpontba,

11 órától a Sapientia egyetem 15-ös előadótermében három oktató tart félórás előadást a témában. Elsőként Ambrus Zoltán az erőszak pszichoszociális aspektusairól és a megelőző módszerekről értekezik, majd Szigety Tünde a mobbingról (gyakran ismétlődő pszichológiai terror) és a munkahelyi zaklatásról tart előadást, végül pedig Gergely Orsolya arról beszél, milyen új erőszak-formáknak vannak kitéve a fiatalok, főként az internetes térben. Az előadásokat követően Ionescu Manuela bővebben is kitér a megelőzési lehetőségekre.

Csütörtökön a lakásokba való betörés és az innen történő lopás megelőzésének napja lesz,

a rendőrség arra szeretné felhívni a figyelmet, újabban milyen átverésekkel próbálnak pénzt kicsalni a bűnözők.

Elöljáróban elárulták: mivel a legtöbben már nem dőlnek be annak, ha valaki azzal hívja fel őket, hogy egyik szerettük balesetet szenvedett, és sürgősen pénzre van szüksége, az átverés egy újabb szintre emelkedett, és jelenleg leggyakrabban ügyvédnek vagy rendőrnek adják ki magukat a csalók. A lakásból történő lopás kapcsán hozzátették, a térség bűnözői nem annyira képzettek, hogy zárak feltörésével jussanak be egy-egy lakásba, hiszen nincs is erre szükségük, mivel a legtöbb gyanútlan lakó még mindig önként beengedi őket. A hasonló esetek megelőzéséről Csíkszereda több helyszínén is tájékoztatót tartanak majd, 12 órától pedig a Szabadság téren értekeznek a témáról.

Az akció zárónapján, pénteken a közúti balesetek megelőzésének napját tartják, a tavalyhoz hasonlóan

az autóvezetőknek ismét lehetőségük nyílik kipróbálni azokat a speciális szemüvegeket, amelyek az alkoholos befolyásoltsághoz hasonló tüneteket idéznek elő.

{K1}

A rendőrök a Szabadság téren alakítanak ki egy pályát, ahol 14 órától sofőriskolás járművekkel, egy gépjárművezető-oktató kíséretében az érdeklődők kipróbálhatják, milyen a speciális szemüvegekkel vezetni. Az érdekességet a gyalogosok is kipróbálhatják.