Búzaadománnyal lehet segíteni a rászoruló gyermekeken

Barabás Hajnal 2018. október 15., 13:36

Rászoruló gyermekek segítése céljával várják a Hargita megyei gazdák búzaadományait a Magyarok Kenyere elnevezésű jótékonysági akció részeként. Mutatjuk, hogy térségenként kivel lehet egyeztetni. 

Fogadják már a búzaadományokat a Magyarok Kenyere program Hargita megyei szervezői. Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

Idén is bekapcsolódik Hargita megye a Magyarok Kenyere elnevezésű jótékonysági akcióba: Felcsíkon Bartó Leventével a 0744–541 107-es, a Pogány-havas kistérségben Váli Csongorral a 0755–541 812-es, Alcsíkon Hegyi Andreával a 0727–890 914-es, Udvarhelyszéken Deák Dénessel a 0740–796 134-es, valamint Gyergyó vidékén Tamás Zoltánnal a 0745–168 299-es telefonszámon lehet egyeztetni a búzaadományokat illetően.

Az akciót a Hargita Megyei Fiatal Gazdák Egyesülete, valamint a Pogány-havas Kistérségi Társulás szervezi idén.

{A}

A cél, hogy rászoruló gyermekek részesülhessenek az adományba kapott búzából készült lisztből és kenyérből.

Tavaly 15 tonna gabonát ajánlott fel több mint 200 Hargita megyei gazda, amelyből a Lokodi Ifjúsági Alapítvány, a Csibész Alapítvány és Ifjúsági Egyesület, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány székelyföldi központja, a csíksomlyói Szent István Gyermekotthon, illetve a Gyulafehérvári Caritas otthoni beteggondozó központja részesült.

Haschi András, a program székelyföldi koordinátora elmondta, noha az idén termett búza minősége elmarad a gazdák várakozásától, a segítőkész családoknak köszönhetően a múlt évben összegyűlt mennyiséget remélhetőleg idén is sikerül megtartani.

A gyűjtést hétfőn kezdték el, október 26-án pedig az adományba kapott búzamennyiségeket egy ünnepély részeként Csíkszentdomokoson öntik össze.

Az akcióról

A Magyarok Kenyere program Pécsről indult 2011-ben, amelynek célja a gyermekeket segítő szervezetek támogatása. Az akcióba a Kárpát-medence magyarlakta részei is bekapcsolódtak, tavalyelőtt 500 tonnányi, 2017-ben pedig rekordmennyiség, azaz 628 tonna búza gyűlt össze 3969 magyar gazda felajánlásának köszönhetően, amit közel 80 ezer gyermeket ápoló és gondozó szervezet kapott meg. Székelyföldön tavaly tartottak először szervezetten gyűjtést, akkor 15 tonna gabona gyűlt össze.