Csíkpálfalva, Delne és Csomortán jó útra tért

Kovács Attila 2018. október 15., 15:14

Nemsokára az utolsó kiegészítő elemek is a helyükre kerülnek a 123E jelzésű megyei úton, amely Csíkpálfalvát köti össze a községközponthoz tartozó Delnével és Csomortánnal, valamint Csíkszeredával, és a 12A jelzésű országúttal.

Ott is aszfalt van, ahol eddig még nem volt. Jó irányú változás Fotó: Gecse Noémi

Nemcsak a sűrűsödő járműforgalom okozta por szűnt meg a több mint 4 kilométeres útszakasz teljes felújításával, hanem Pálfalva, és a hozzá tartozó települések, Delne és Csomortán megközelíthetősége is jelentősen javult.

A község kimozdult a korábbi, az utak állapota miatt is perifériának látszó helyzetből, és mivel a községi utak jelentős részét is leaszfaltozták,

Csíkszeredához való közelsége révén a városi agglomeráció (urbanizált településrendszer) szerves részévé válhat. Gyorsan, könnyen lehet immár autózni, a megközelítés három irányból is jó úton biztosított.

Fotó: Gecse Noémi

Az utolsó lépések

A 123E jelzésű megyei út tavaly megkezdett, és most befejezés előtt álló felújítása az egyik legfontosabb eleme volt ennek a változásnak.

Idén elkészült az utolsó, a Pálfalva keleti kijáratától Csomortánig, majd Csíkszeredáig vezető szakaszon is az új aszfaltburkolat, a vízelvezető sáncokkal együtt, és nemsokára minden készen áll az átvételhez

– erősítette meg kérdésünkre Borboly Csaba. A felújítás terveit és a kivitelezést megrendelő Hargita megyei önkormányzat elnöke arról tájékoztatott, hogy néhány áteresz és forgalombiztonsági elem (jelzőtáblák elhelyezése, útjelzések felfestése) kivitelezése maradt hátra. Azt is megtudtuk, hogy a munkálatok átvételét követően 60 hónap a jótállási idő, illetve hogy

az útszakaszon nincsen súlykorlátozás.

Idén nyáron lehetőség nyílt Európai uniós támogatás megpályázására megyei utak elkezdett vagy folyamatban lévő felújítására, a kiírás egyik feltételeként pedig az érintett települések partnerséget kellett kössenek Hargita Megye Tanácsával. Ezt Csíkpálfalva és Csíkszereda megtették, így a felújítás kiegészült bizonyos európai uniós támogatásokhoz kapcsolódó költségekkel – közölte Borboly.

Fotó: Gecse Noémi

Négy év, szünetekkel

,,Ismét bebizonyosodott, hogy nehéz utat építeni Romániában, de közösen sikerül leküzdeni akár a közbeszerzés nehézségeit, akár a munkálatok folyamán felmerülő akadályokat. Ezt az utat a helyiekkel közösen építettük, hiszen amennyire csak lehetett igyekeztünk kivitelezni a lakosok javaslatait is” – emlékeztetett az előzményekre az elnök. Az útépítés nem indult könnyen, még 2014. novemberében elkezdték, de hamar le kellett állni, mert

a lakók kifogásolták, hogy az úttest az alapozás után magasabb lett, mint korábban, az esővíz pedig befolyik a kertekbe, udvarokba, eláztatva a pincéket is.

{A}

A megyei önkormányzat által kért tervmódosítások a következő évben sem készültek el, így 2016-ban szerződést bontottak a kivitelezővel, egy Ploieşti-i céggel, amely emiatt perelt, de a Hargita Megyei Törvényszék a megyei tanácsnak adott igazat. Később módosították a kiviteli tervet a megfelelő vízelvezetést biztosítása érdekében, valamint, hogy bizonyos szakaszokon megmaradjon a karbantartási munkálatok nyomán kialakult útmagasság. Tavaly kapott megbízást a csíkszeredai ING Service Kft. a felújítás elvégzésére, a szerződés értéke 5,2 millió lej volt áfával együtt. 2017 augusztusában kezdtek el dolgozni, a befejezés határideje 2018 novembere.