Amikor a csángók kizárólag csak a magukét táncolják

Baricz-Tamás Imola 2018. október 14., 11:30

Csángó kultúrával, néptánccal ismerkedhetett a gyergyószárhegyi közönség szombaton késő este a sportcsarnokban, ugyanis a káposztabált megelőzően itt léptek fel a csángó hagyományőrzők.

Gyimesi táncok a szárhegyi sportcsarnokban • Fotó: Szilágyi László

A IX. Székelyföld Napokon a Hagyományok Háza immár második alkalommal rendezi meg a Táncoló Székelyföld eseménysorozatot, amellyel a szervezők több mint tíz településre visznek értékes hagyományőrző és táncos programokat. A rendezvény jelmondata Örökségünk: a múlt és a jövő találkozása.

Az elmúlt évben kérték fel a Hagyományok Háza Hálózat – Erdély szervezetét, hogy tapasztalataival színesítse az eseménysorozatot. „A program keretében székelyföldi tánccsoportokat mozgatunk meg.

Elsődleges célunk a székelyföldi néptánc bemutatása, népszerűsítése, illetve az előadások után lehetőség szerint táncház, tánctanítás van a programban.

Az idei Székelyföldi Napok keretében, október 12–21. között tizennégy előadást tartunk Kovászna, Hargita és Maros megyében” – ismertette Molnár Szabolcs, az intézmény erdélyi szervezetének munkatársa.

A csángó kultúra népszerűsítése

A péntek esti kászoni fellépés után szombat este Gyergyószárhegyre érkeztek a gyimesi hagyományőrzők. Közel húsz csángó táncos előadása volt műsoron, akik kizárólag csak a magukét, és csak autentikus szinten táncolják.

„A műsor tulajdonképpen arról szól, hogy a csángó kultúrát, néptáncot, népviseletet promováljuk, bemutassuk a székelyeknek is. Nehogy már azt gondolnánk, hogy a csángókat a medve hozta, egy nemzetről, egy népről, Csíkszékhez tartozó csángó vidékről van szó” – mondta Molnár Szabolcs.

A gyimesi táncokból, kultúrából nyújtottak ízelítőt, magyarázatokkal, történelmi, földrajzi visszatekintéssel fűszerezve. A szárhegyi sportcsarnokban a gyimesi hagyományőrzők fellépését bál követte, a Heveder zenekar húzta a talpalávalót. A gyimesiek következő állomása Gyergyóremete lesz, vasárnap délután négy órától.

{A}