Negyvenéves az udvarhelyi Bethlen Gábor-iskola

Széchely István 2018. október 12., 21:37

A székelyudvarhelyi Bethlen Gábor Általános Iskola fennállásának negyvenéves évfordulóját ünnepelték pénteken. A korábbi igazgató nem érhette meg a jubileumot, egy nappal korábban, csütörtökön helyezték örök nyugalomra. Róla is megemlékeztek.

Fotó: Veres Nándor

Templomi műsorral, emlékoszlop-avatással, kiállításokkal és állófogadással ünnepelte a Bethlen Gábor Általános Iskola a tanintézet fennállásának negyvenéves évfordulóját. A Bethlen-negyedi unitárius templomban kezdődő eseménysorozat elején az egybegyűltek megemlékeztek az iskolát 26 évig vezető Király Lászlóról.

A korábbi igazgató nem érhette meg az évfordulós ünnepséget, egy nappal korábban, csütörtökön helyezték örök nyugalomra.

Az iskola sikereit, a közösségépítés és a beruházások terén elért eredményeket mind ő alapozta meg, ezt csak tovább kellett és kell folytatni – fogalmazott elődjére emlékezve Lukács Barna, a tanintézet jelenlegi igazgatója. Az eseményen díszoklevelet adtak át annak a huszonöt korábbi és jelenlegi pedagógusnak, akik negyed századon át vagy annál hosszabb ideig oktattak a tanintézetben.

Fotó: Veres Nándor

Az iskola egykori diákjaként méltatta a tanintézetet Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere, aki beszédében a tanintézethez fűződő emlékeit idézte fel. Sipos István történelem szakos tanfelügyelő ugyan nem a Bethlen Gábor Általános Iskolában tanult, de a kézilabdakupák alkalmával iskolája csapatával többször is járt a székelyudvarhelyi tanintézetben, beszédében anekdotázva mesélt arról, hogy mindig kikaptak a helyi kézilabdacsapattól.

Az ünnepségen fellépett a tanintézet nyolcvan tagú, Gyöngyharmat nevű gyermekkórusa, a székely ruhába öltözött gyermekek népdalokra, népi gyermekjátékokra épülő műsorszámot is előadtak, de furulya-előadást, valamint a Pál utcai fiúkból musicalrészletet is hallhattak az egybegyűltek.

Fotó: Veres Nándor

Gazdag emlékkönyv a jubileumra

Az ünnepségsorozat részeként az általános iskola előtt emlékoszlopot avattak kora délután. A történelmi egyházak képviselői áldást kértek a tanintézet diákjaira és pedagógusaira, valamint megáldották a kopjafát, amelyet Szász Margit tanítónő tervei alapján készített el Kövér György fafaragó.

A jubileumi program a tornateremben folytatódott, de a vendégek útközben megtekinthették a folyosón létrehozott néprajzi kiállítást, illetve egy kis szegletben még a rendszerváltás előtti diákéveket felidéző szocialista relikviagyűjteményt is. A tornateremben főként az elmúlt tíz évben készült fotókból válogattak össze egy tárlatra való képanyagot, de kivetítőn is megtekinthettek jónéhányat az iskola múltjába bepillantást nyújtó több évtizedes fotókból a vendégek.

Fotó: Veres Nándor

Az egybegyűlteket mézeskaláccsal és a jubileumra készült emlékkönyvvel is megajándékozták. Ötévente jelentetnek meg emlékkiadványt – ezt is a néhai igazgató kezdeményezte –,

a negyvenéves évfordulóra egy igazán szép, színes képanyagból és gazdag tartalomból összeállított könyvet sikerült kiadni

– mondta el a Székelyhonnak Lukács Barna. A kötet a tanintézet dolgozóinak, illetve tanulóinak a munkája, de megszólalnak benne hajdani diákok is, és helyet kaptak benne az iskola igazgatóinak, az egykori és jelenlegi pedagógusainak, valamint a diákoknak a névsorai is 1981-től napjainkig. Az igazgatótól megtudtuk, a könyv költségeit is összefogással sikerült előteremteni: a tanintézet egyesületének a pénzforrása, valamint a pályázati finanszírozás mellett a pedagógusok és a szülők is hozzájárultak a könyvkiadás költségeihez. Az ünnepi esemény állófogadással zárult.

Fotó: Veres Nándor

{A}