Szakmák kulisszatitkaiba tekinthettek be a diákok

Tamás Attila 2018. október 12., 19:29

Pályaorientációs napot tartottak pénteken a csíkszeredai Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium diákjainak. Az Élő könyvtár a bölcs választásért elnevezésű program részeként a középiskolások különböző szakmákba kaphattak betekintést.

Fotó: Simó Gáspár

A csíkszeredai gimnázium dísztermében pénteken lezajlott élő könyvtár részeként a fiatalok meghívott szakemberekkel és munkájukkal ismerkedhettek meg. A meghívottak között volt közgazdász, ügyvéd, mikrobiológus, régész, könyvrestaurátor, fogorvos, könyvtáros, tolmács, sportoló, programozó, mérnök, villanyszerelő és újságíró.

A tanintézet által szervezett programot osztályszintű pályaválasztási önismereti munka előzte meg, így a diákok kérdésekkel készültek az általuk választott „élő könyv” irányába: így többek között

a szakmák rejtelmeiről, nehézségeiről, a bennük rejlő lehetőségekről is érdeklődtek, de gyakori volt az a kérdés is, hogy az adott szakmából mennyire lehet megélni,

illetve hogy a szakmák művelői milyen kihívásokkal találkoznak a mindennapok során.

Fotó: Simó Gáspár

„A különböző pályákon dolgozó felnőtteket a szülők, illetve a tágabb ismeretségi körből hívtuk, ezzel pedig az volt a célunk, hogy megmutassuk a diákoknak, felnőttnek lenni jó, és nem kell a jövőtől megijedni” – mondta el a beszélgetéseket követően Tamás Levente, a Segítő Mária-iskola igazgatója.

„A szándékunk az volt, hogy a pályaorientációban segíthessünk a diákjainknak, hiszen bár láttunk már jó példákat, Székelyföldön ez még gyerekcipőben jár, és kevés figyelmet fordítanak erre a pedagógusok” – mondta el Csíki Emese földrajztanár, a projekt egyik koordinátora. Mint kifejtette, Magyarországon és az Európai Unióban a pályaorientáció terén már kiforrott rendszer létezik, ezzel foglalkozó szaktanárok vannak, emellett civil szervezetek, egyesületek dolgoznak azon, hogy a diákoknak egyfajta jövőképet nyújtsanak.

A saját gyerekeink kétségbeesésén, pedagógusként is tapasztalhattuk, mekkora szükség van arra, hogy az iskola tényleg az életre, a munkára készítse fel a diákokat, mivel könnyen kicsúszhat a lábuk alól a talaj a pályaválasztás küszöbén. Ez az alkalom egyfajta szorongásoldóként is szolgált a diákoknak, mert betekintést kaphattak a különböző szakmákba, amiket ők is választhatnak

– részletezte a pedagógus, hozzátéve, szerinte fontos, hogy a diákok tudatosítsák: a pályaválasztás nem csupán szerencse, hanem tudatos döntések sorozatának az eredménye is.

Fotó: Simó Gáspár

Az egyik meghívott szakember a diákoknak bátorításként a börze végén elmondta:

nem az a fontos, hogy épp mivel foglalkozik az ember, hanem hogy azt a legnagyobb szeretettel és odaadással tegye, mert így lehet a legjobb a szakmájában.

Egy másik meghívott szerint a pályaválasztás során nincs olyan, hogy rossz döntés, hiszen bármikor vissza lehet fordulni és újra lehet kezdeni, ez pedig nem számít negatívumnak egy ember életében.

{A}