Hetvenkét óra kompromisszumok nélkül

Baricz-Tamás Imola 2018. október 12., 17:02

Elkezdődött pénteken a 72 óra kompromisszumok nélkül elnevezésű program Gyergyószentmiklóson. Az önkéntesek a Korona-teremben találkoztak, majd öt helyszínt jelöltek meg a különböző szolgálatokra. Bármikor lehet csatlakozni az önkéntesekhez, szombaton például a Békény-patak medrét takarítják.

Az önkéntesek a Korona-teremben találkoztak, innen indultak a választott helyszínekre Fotó: Baricz-Tamás Imola

Köszöntővel, papi áldással indult el pénteken délelőtt a háromnaposra tervezett program. Amíg a HalVirág Bábszínház bábudvarának meszelésére gyülekeztek az önkéntesek, addig a bábmesterek a Szent Erzsébet Öregotthon lakóit ajándékozták meg a Világszép nádszál című bábelőadással. Mindkét helyszín szerepelt az önkéntes munkavégzésre megjelölt helyek között.

„Amit mi kapunk, a bábudvar falainak kimeszelése óriási nagy ajándék, és természetes, hogy nemcsak kapni szeretnénk, hanem adni is, ezért döntöttünk úgy, hogy a Szent Erzsébet Öregotthon lakóit ajándékozzuk meg. Nem ez az első alkalom, hogy idősekhez viszünk előadást. A hétvégi önkéntes alapon működő programot ezzel gazdagítottuk, ezt tudtuk nyújtani” – mondta Borsos Virág, a HalVirág Egyesület vezetője.

A Szent Erzsébet Öregotthon udvarán eközben már önkéntesek tevékenykedtek: udvarrendezési teendőket végeztek, illetve akinek kedve volt hozzá, foglalkozások, kézműves tevékenységek és játékok keretében kapcsolódhatott be a lakók életébe.

Önzetlen segítségnyújtás

A gyergyószentmiklósi református parókián épületfelújítási munkálatok zajlanak, ez is egyik helyszíne a hétvégi, Egy tiszta városért! címmel meghirdetett programnak. Nemcsak gyergyószentmiklósiak gondolták úgy, hogy a nemrég a városban szolgálatot vállaló Mátyás István tiszteletes parókiáján segédkeznek, hanem Brassóból is jött egy önkéntes. „Egy találkozón kerültem kapcsolatba a mozgalommal, egy szórólapot kaptam, most pedig

alkalmam volt, és örömmel jöttem, egy napot tudok segédkezni”

– mondta a húszéves brassói lány, Boga Jutta.

A bábszínháznak nagy segítség a bábudvar kimeszelése Fotó: Baricz-Tamás Imola

Fiataloknak szervezik, de bárki csatlakozhat a programhoz. Péntek este az Egymillió csillag a szegényekért elnevezésű akció lebonyolításában is segédkeznek önkéntesek. A művelődési ház előtt hat órától várják azokat, akik gondolnak a nehéz sorban élőkre, és támogatni szeretnék őket.

A Békény-patak medrére ráfér a takarítás

Szombaton délelőtt tíz órakor a Korona-udvaron lesz a találkozó, a Békény-patak Gyergyószentmiklóson áthaladó szakaszán szerveznek medertakarítást. A korosztályt tekintve nincsenek kikötések, bárki bekapcsolódhat. Ebéd után pedig kirándulás következik a Szent Anna-kápolnákhoz.

A református parókián épületfelújítási munkálatokban segédkeztek az önkéntesek Fotó: Baricz-Tamás Imola

A szervezők tudatják, a munkavégzéshez ők biztosítják az eszközöket, és a meleg ebéd mellett ivóvízzel meg tízóraival is szolgálnak. A résztvevőknek csak a megfelelő ruházatról kell gondoskodniuk. A tervek szerint

munka csak pénteken és szombaton lesz, vasárnap lelki programok (előadás, istentisztelet, szentmise) keretében ünneplik meg a közösségért végzett szolgálatot.

Gyergyószentmiklós idén csatlakozott a magyar katolikus egyház, a magyarországi református egyház és a magyarországi evangélikus egyház szervezésében immár az egész Kárpát-medencére kiterjedő mozgalomhoz, amellyel a hétköznapokból való kiszakadás és az önzetlen segítségnyújtás örömét kínálják fel.

{A}