„A teljes magyar nemzet kötelessége Beke és Szőcs kiszabadítása”

Iszlai Katalin 2018. október 12., 14:01

A Beke–Szőcs-ügy részleteinek jogi átvizsgálása után igazságtalannak és megalapozatlannak tartja a székelyföldi aktivisták ellen hozott ítéletet idősebb Lomnici Zoltán és Bajkai István magyarországi jogász és politikus, akik pénteken a csíkszeredai börtönben látogatták meg az elítélteket.

A pénteki sajtótájékoztató. Jogi megoldásokat keres Lomnici Zoltán és Bajkai István magyarországi jogász és politikus Fotó: Gábos Albin

A csíkszeredai büntetés-végrehajtási intézetben látogatta meg pénteken a terrorizmus miatt elítélt Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt Bajkai István országgyűlési képviselő, a Parlament Törvényalkotási Bizottságának alelnöke és Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, a magyar legfelsőbb bíróság volt elnöke. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) öt-öt éves börtönbüntetésre ítélt székelyföldi aktivistáinál tett látogatás után a két magyarországi politikus sajtótájékoztatót tartott a csíkszeredai börtön előtt az ügy aktuális fejleményeiről. Leszögezték:

jogászként és bíróként megvizsgálva az ügy előzményeit és iratait, illetve magát az ítéletet, meggyőződésük, hogy a fiatalokat ártatlanul börtönözték be.

Fotó: Gábos Albin

Mint kiderült, Bajkai István Lomnici Zoltán kérésére vállalta, hogy három évtizedes ügyvédi tapasztalatát felhasználva átnézi a két elítélt ügyét, és mindent megtesz annak érdekében, hogy az ártatlanul elítélt férfiak szabadon bocsátását elősegítse. „A személyes álláspontom szerint nemcsak a két székely fiatalt, hanem az erdélyi magyarságot tartják itt fogva.

Ennek az ítéletnek semmilyen más üzenete nincs, minthogy a centenárium évében megmutassák a románok, miként viszonyulnak az itt elő magyarokhoz, illetve magához a magyar nemzethez.

Éppen ezért, mivel az ítélet igazságtalan és megalapozatlan, mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a két fiatalember mielőbb kiszabaduljon. Ez nemcsak az itt élő magyarság, hanem az anyaország, és tágabb értelemben az egész magyar nemzet kötelessége” – hangsúlyozta Lomnici Zoltán.

Fotó: Gábos Albin

Hozzátette, több mint egy órán keresztül tanácskoztak a csíkszeredai börtön vezetőjével, akitől azt kérték, vegye figyelembe, hogy az ügy jogi háttere igencsak bizonytalan, és olyan személyek ülnek a rácsok mögött, akik nem követtek el semmilyen bűncselekményt. „Az ő elítélésük egy politikai indíttatású hajsza, ezért politikai foglyoknak tekintjük őket. Úgy gondolom, hogy amennyiben sikerül a román hatóságokat meggyőzni arról, hogy nem érdemes a két ország viszonyát ezzel az üggyel elmérgesíteni, illetve kifejezzük feléjük, hogy a börtönbüntetést igazságtalannak tartjuk, akkor eredményt érhetünk el” – húzta alá Lomnici. Zárásként kitért arra is, hogy

az igazgatóval folytatott párbeszéd után az elítéltekkel is lehetőségük volt közel egy órát beszélgetni,

ezalatt pedig tájékoztatták őket az ügyükre vonatkozó további jogi lépésekről.

{A}

Utóbbiakról Bajkai István beszélt bővebben, ám előtte kitért arra is, hogy az elítéltek a körülményekhez képest jól vannak. „Sokkal fontosabb azonban, hogy a két fiatalember meggyőződése az, hogy ártatlanul ítélték el őket. Az eddig rendelkezésre álló iratok és az ítélet ismeretében

én is megerősítem, hogy ezek a fiatalok biztosan nem követtek el olyan súlyos bűncselekményt, mint amivel vádolták őket,

és soha nem is volt olyan szándékuk, hogy a román államrend erőszakos megdöntésére kísérletet tegyenek. Ezért nekünk politikai és erkölcsi kötelességünk, hogy kiálljunk értük” – emelte ki Bajkai. Elmondása szerint jelenleg a román jogrendszerben lévő lehetséges jogi megoldásokon dolgoznak, de amennyiben a román hatóságoknál nem érnek el eredményt, az ügyet az Európai Bíróságig viszik. „Romániának be kell látnia, hogy itt egy igazságtalan, megalapozatlan ítélet született.

Minden jogrendszernek alapvető sajátossága, hogy ártatlan emberek nem kerülhetnek börtönbe,

és ez 2018-ban egyszerűen elképzelhetetlen bárhol máshol Európában. Bízom benne, hogy az elítéltek mielőbb elnyerik szabadságukat” – zárta Bajkai István.