Megvalósult az elképzelés: fedett lovardát hoztak létre Csíkszentsimonban

Barabás Hajnal 2018. október 11., 20:30

Befejezték a fedett lovarda építését Csíkszentsimonban, a Böjte Csaba vezette Szent Ferenc Alapítvány gyerekotthonának udvarán.

Egyedülálló épületet, fedett lovardát adtak át Csíkszentsimonban Fotó: Gecse Noémi

Kolozsvári Tibor projektmenedzser kérdésünkre elmondta, olyan képzőközpont létrehozását tervezték, amely egyrészt a hátrányos helyzetű, a Szent Ferenc Alapítvány által felkarolt gyermekek számára nyújtana lovászképzést, másrészt a térség lovas szervezetei számára is nyitott lenne.

Hiánypótló a fedett lovarda, hiszen így időjárástól függetlenül, napi szinten lehet benne képzést tartani

– emelte ki. Az épület 400 négyzetméteres, ezen kívül hozzá tartozik még egy nézőtér is. A létesítmény egyelőre

tanfolyamok, lovas tornák, lovas bemutatók szervezésére alkalmas, tarthatnak benne lóidomítási kurzust, továbbá terápiás lovagoltatásra is megfelel.

Fotó: Gecse Noémi

Kolozsvári ugyanakkor hozzátette, jó hír, hogy idéntől bővült a szentmártoni középiskola szakképzése a lóval kapcsolatos ismeretek oktatásával, és így a fedett lovarda a tanulók szakmai gyakorlatának helyszínéül is szolgálhat. Az épületet 560 ezer lejből valósították meg, ennek 75 százalékát a magyar kormány Nemzetpolitikai Államtitkársága támogatta, a fennmaradó részt önrészként a Szent Ferenc Alapítvány biztosította.

{A}

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára ünnepi beszédében kiemelte: feladatuknak tekintik, hogy a lovas szakmákat megszerettessék, illetve a lovas életkultúrát átadják a gyerekeknek.

Ezzel a lovardával az volt a cél, hogy az itt élő gyerekeknek egy olyan szakmát adjunk át, amivel érvényesülni tudnak

– hangsúlyozta az államtitkár.

Fotó: Gecse Noémi

Hozzátette, reményei szerint a létesítmény a székely fiatalok segítségére lesz a lovassportok elsajátításában is, olyannyira, hogy akár világbajnokok is kikerülhetnek közülük. Emellett szerinte

az újonnan átadott lovarda Székelyföld lovas turizmusának központjává is válhat.

Kozma István, Csíkszentsimon község polgármestere arról beszélt, a fedett lovarda megépítése egy jó példa arra, hogy hogyan lehet burjános, elhagyott területből „aranyföldet” teremteni.

Fotó: Gecse Noémi

Az ünnepségre egyébként Süli János, magyarországi tárca nélküli miniszter is meghívták. A rendezvényen ugyancsak részt vettek a magyarországi és a székelyföldi lovas szakma képviselői is, akik az átadó végén szakmai megbeszélést folytattak további fejlesztési lehetőségekről.