Megtáncoltatják Székelyföldet a gyimesi hagyományőrzők

Balázs Katalin 2018. október 11., 19:43

A szárhegyi Káposztafesztiválra szombaton, Remetére vasárnap érkeznek meg a székely néptáncosok és gyimesi hagyományőrzők. Három megye tizenöt településén tartják idén a Táncoló Székelyföld-rendezvényt október 12–21. között.

Gyimesi hagyományőrzők lesznek vendégek

A IX. Székelyföld Napok kínálatát tavalytól bővíti a Hagyományok Háza Hálózat – Erdély által szervezett Táncoló Székelyföld-program. Amint Molnár Szabolcs, az intézmény munkatársa elmondta,

a cél az, hogy a gyökereket képező néptánccal gyakran találkoztassák a székely embert.

{A}

A tavalyi, három megyét érintő fellépéssorozatot idén gazdagítják: a Gyimesi Hagyományőrzők lesznek több helyszínen is főszereplői a fellépéseknek, hogy

a csángókra, mint mieinkre, és ne idegenként tekintsünk.

Mellettük kiváló amatőr néptánc-csoportok lépnek fel, az egyórás előadást, ahol mód és igény lesz rá, táncház és tánctanítás követi.

Örökségünk: a múlt és a jövő találkozása – ez a Székelyföld Napok jelmondata, és ebben találja meg helyét a néptánc, mely a közösségépítés egyik alapvető eszköze, ugyanakkor üzenet a világ számára: az itt élő közösség erős gyökerekkel, szilárd tartással rendelkezik, a jövőre pedig derűsen tekint.

A Táncoló Székelyföld-program Hargita megyei része október 12-én Kászonaltízen rajtol, 13-án, szombaton Szárhegyre érkeznek a Gyimesi Hagyományőrzők, 20 órától a sportcsarnokban várva a közönséget. Remetén vasárnap, október 14-én 16 órától lesz a fellépés a művelődési házban. Ide Oroszhegyről érkeznek, majd Szentegyházán folytatódik a tánc párhuzamosan a Maros és Kovászna megyei rendezvényekkel.