A vadászoké és a vadásztrófeáké lesz a főszerep Csíkszentdomokoson

Molnár Rajmond 2018. október 11., 19:33

Színes programokkal várják az érdeklődőket a pénteken kezdődő, egész hétvégés VIII. Székelyföldi Vadásznapokokon, amelyet ezúttal Csíkszentdomokoson tartanak.

Vadásznapon Háromszéken. Ezúttal Csíkszendomokoson gyűlnek össze a vadászok Fotó: Vargyasi Levente

A vadásznapok részeként pénteken 17 órától konferencia zajlik a Csíkszentomokosi Polgármesteri Hivatal dísztermében, ahol többek között szakmai előadást tart Fodor József Tamás okleveles vadgazdamérnök, a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karának doktorandusza, illetve Heltai Miklós egyetemi docens. A nap végén a magyarországi Republic zenekar lép fel a domokosi sportpályán.

Szombaton a szakmai bemutatókat szórakoztató programokkal egészítik ki, a helyi sportpályán és a mellette lévő rendezvényteremben várják majd az érdeklődőket. Utóbbiban trófeakiállítást szerveznek, ahol

zömében székelyföldi vadtrófeákat tekinthetnek meg a látogatók.

{A}

A sportpályán bemutatkoznak majd a vadászegyesületek, akik egy főzőversenyen is összemérik tudásukat, majd a hivatalos megnyitó után Szent Hubertus misét tartanak (Szent Hubertus a vadászok, erdészek, lövészcéhek védőszentje). A délutáni órákban aztán felpörög a vadásznapok programja, félóránként váltják majd egymást a kulturális és a szakmai programok. Előbbiek esetében mintegy 150 néptáncos és népdalénekes szórakoztatja majd a résztvevőket, akik emellett többek között

szarvasbőgés- és vadászkutya bemutatókat, agárfutást és solymászatot tekinthetnek meg.

Vasárnap gyalogtúrát szerveznek Pásztorbükkre, majd az ott lévő kápolnánál szentmisét is tartanak. A vadásznapok fővédnöke ezúttal is Semjén Zsolt magyarországi miniszterelnök-helyettes.

Az első Székelyföldi Vadásznapokat 2011-ben szervezték meg Csíkdánfalván, azóta minden évben más-más Hargita, Kovászna és Maros megyei helyszínen tartották az eseményt. Idén ismét Hargita megyére került a sor. Részletes információk VIII. Székelyföldi Vadásznapok Facebook-eseménynél találhatók.