Káposztát vágnak hétvégén Csíkban és Gyergyóban

Iszlai Katalin , Pethő Melánia 2018. október 12., 09:23

Szépvízen, Csicsóban, valamint Szárhegyen is káposztavágást és vásárt szerveznek a hétvégén, hiszen az utolsó mezőgazdasági munkálat közös megünneplését hagyományosan Gál napján vagy a hozzá legközelebb eső szombaton tartják.

Káposztavágás Szépvízen. Faluösszetartó esemény. Archív Fotó: Gecse Noémi

Szépvízen tizenegyedik alkalommal tartják szombaton a már hagyományosnak számító káposztavágást és vásárt, a község három falujának káposztatermesztői virradatkor látnak munkához a Nád-dűlőben. Miközben a mintegy négyszáz borzsovai, szépvízi és szentmiklósi gazda a betakarítással lesz elfoglalva,

8 órakor Csíkborzsovából szekeres felvonulás indul a káposztaföldre fúvószenekar kíséretében, 9 órától pedig elkezdődik a káposztás ételek főzőversenye is.

Tíz órakor a Nádon felállított színpadon hivatalosan is megnyitják az eseményt, elsőként Ferencz Tibor polgármester köszönti a jelenlevőket, majd megáldják a termést, és kulturális előadásokat is láthatnak az érdeklődők. 13 órakor díjazzák a Szépvíz község zöldséges kertje címmel meghirdetett rajzverseny győzteseit, 14 órától a főzőverseny kiértékelését tartják, 15 órától pedig tombolahúzással zárul a program.

Csicsói káposztaföldön. Várják az érdeklődőket. Archív Fotó: Gecse Noémi

Négynapos program Csicsóban

Csicsóban második alkalommal szerveznek káposztafesztivált, miután tavaly a káposztatermesztés hagyományának visszaállítását tűzte ki célul a csíkcsicsói önkormányzat.

Az idei rendezvényt a Fidelitas táborral egybekötve tartják.

Ma a helyi termékek vására mellett labdarúgó mérkőzéseket és faültetést is tartanak, majd 18.30 órától Az önrendelkező székely falu című filmet vetítik a közbirtokosság nagytermében. Szombaton 17 órától panelbeszélgetést tartanak Magyarnak lenni Székelyföldön címmel a helyi kultúrotthonban, majd

20 órától a Republic ad koncertet a sportpálya melletti téren.

Vasárnap aztán a káposztáé lesz a főszerep, a reggeli betakarítás után 10 órától ünnepi felvonulás indul a káposztaföldről a sportpálya melletti térre, ahol a káposztás ételek főzőversenyét tartják. Utóbbi kiértékelője 14 órakor lesz, majd 19 órától a Csíki Játékszín A kaktusz virága című előadásával zárul a rendezvény. A részletes program megtekinthető a csicsói önkormányzat weboldalán. 

Szárhegyen is vágni fogják a híres-nevest. Archív

Újítanak Szárhegyen

Sok mindenben eltér a korábbi rendezvényektől az idei, sorban a tizenkettedik Híres Szárhegyi Káposztavásár és Fesztivál. Különleges, hogy

ezúttal három napot szentelnek az ünnepnek, újdonság, hogy a káposzta most fotópapíron is megjelenik és csalogató a rendezvény gazdag kulturális és szórakoztató kínálata.

A hangsúly azonban most is a hagyományápoláson, az őszi termés számbavételén, a gazdák megünneplésén lesz.

{A}

Péntektől vasárnapig színes programkínálat várja az érdeklődőket a Híres Szárhegyi Káposztavásár és Fesztiválon. A rendezvény fesztivál jellegét új programok beiktatásával bővítették a szervezők, a szórakoztató műsorszámokat úgy állítva össze, hogy abban kedvére valót találjon az is, aki a népi hagyományosra esküszik, de az is, aki a kortárs művészetek iránt érdeklődik vagy éppen a rockzenét kedveli. A pénteki nap kínálatában például különlegesnek ígérkezik Lukács Géza fotókiállítása.

A fényképészként is ismert gazda kimondottan káposztás témájú képeket készített erre az alkalomra, sajátos meglátásán keresztül tálalva azt a környezetet, azokat a természeti hatásokat, amelyek „tetten érhetőek” a növény fejlődési szakaszaiban.

Képzőművészeti kiállítás is szerepel a pénteki nap kínálatában: a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ 44 év alatt összegyűlt anyagának válogatását tekinthetik meg az érdeklődők. Népviselet, illetve reneszánsztánc-bemutató is lesz pénteken, ezen kívül pálinkamustra és borkóstoló is.

Fotó: Gecse Noémi

Akit a vásár érdekel, annak szombaton érdemes a rendezvény helyszínére, a művelődési ház mögötti térre látogatni. Itt, ahogyan már megszokott,

nem csak a híres és ízletes, vékony levelű szárhegyi káposztát lehet majd beszerezni, hanem minden olyan zöldséget, ami a helyi termelők kertjeiből származik.

Élményszerzésért javasolt már a reggeli órákba bekapcsolódni a rendezvénybe: jó hangulatúnak ígérkezik idén is a hagyományos káposztavágás a Cárinában, ahova lóháton, szekéren vonulnak az ünneplők a Gyergyószentmiklósi Fúvószenekar kíséretében. Közben a vásártéren is a káposztáé lesz a főszerep – a főzőversenybe benevezett csapatok aprítják, szabdalják, főzik a leveles zöldséget. A verseny ideje alatt a Hóvirág Néptáncegyüttes, a Debrecenből érkező Monostori Rozmaring Táncegyüttes, és a Gyergyószentmiklósi Fúvószenekar tagjai ropják, illetve fújják a színpadon. A gyerekek a HalVirág Bábszínház Kőleves című előadását tekinthetik meg, a vállalkozó kedvűek a rendezvény hagyományos programjára, az Egy szót se káposztavágásig! című vetélkedőre is benevezhetnek. Látványosnak ígérkezik az Arany Griff Rend középkori hadi bemutatója, hangulatosnak a Republic együttes koncertje, illetve az esti káposztabál, ahol a Heveder zenekar húzza a talpalávalót.

A vasárnapi programok között falunézés, szekerezés, a felújított Hidegkút látogatása, szalonnasütés szerepel. A rendezvény részletes programja Gyergyószárhegy önkormányzatának Facebook-oldalán tanulmányozható.