Megjött a válasz, de nem erre vártak: nem tervezik újjáépíteni az összeomlott hidat

Bíró Blanka 2018. október 11., 18:42

Nem kívánja újjáépíteni a június végi árvízkor elsodort bodolai vasúti hidat a szállításügyi minisztérium. Bodzavidék szenátora felháborítónak tartja a szaktárca hozzáállását, tekintve, hogy a térségben ötvenezer ember marad vasúti közlekedés nélkül.

Nem terveznek híd- és vasútépítést Bodzavidéken. Képünk illusztráció Fotó: Sóki Tamás/MTI

„Felelőtlen, kínos és ellentmondásos” válaszokat kapott a szállításügyi minisztériumtól Gheorghe Baciu bodzavidéki szenátor, amikor a június végi áradások során összeomlott bodolai vasúti híd újjáépítéséről érdeklődött.

A Népi Mozgalom Párt bodzafordulói szenátora még szeptember elején kérdést intézett Lucian Sova szállításügyi miniszterhez, majd amikor a szenátusban a minisztérium tevékenységéről szavaztak, újra szóba hozta a hídépítést. Akkor a miniszter megígérte, hogy jövő évben ötmillió eurót különítenek el a megrongálódott vasúti infrastruktúra helyreállítására. Aztán október elején megkapta a szaktárca hivatalos válaszát, amiben az áll, hogy

a bodolai vasúti híd újjáépítésére nem irányoznak elő pénzt, sem állami, sem pedig az Állami Vasúttársaság (CFR) költségvetéséből, illetve más forrásokból sem.

Baciu felháborítónak tartja, hogy több mint 50 ezer polgár a kormány felelőtlensége miatt nem használhatja a vasúti közlekedést.

A június végi árvizek során a megáradt Tatrang-folyó sodorta el a közel száz éve épült vasúti hidat, megszüntetve a vasúti közlekedést a Brassó–Szászhermány–Bodzaforduló útvonalon, és ezzel együtt elvágta az egyetlen vasútvonalat Bodzavidéken. A térségben mintegy 50 ezren élnek, közülük nagyon sokan ingáznak, Brassóban dolgoznak vagy ott járnak iskolába, és már nem vehetik igénybe az eddig legolcsóbb közlekedési lehetőséget – kénytelenek busszal utazni, drágábban.

{A}