Kulcsár-Terza József diplomáciai botrányt és kettős mércét kiált a zászlós ítélet miatt

Bíró Blanka 2018. október 11., 18:29

Diplomáciai botrány, hogy a brassói táblabíróság jogerős ítélete értelmében el kell távolítani a Kovászna Megyei Tanács díszterméből a székely és a magyar zászlót, miközben a velük „csomagban” adományozott német, izraeli és amerikai zászló maradhat.

A magyar és a székely nem, a többi zászló maradhat. Kettős mérce? Archív

A parlamenti képviselő rámutatott, ez már több mint kettős mérce: szerinte

egyértelműen a magyarság ellen irányul a bírósági döntés.

Emlékeztetett, 2016 novemberében egyszerre adományozta a zászlókat a megyei önkormányzatnak, a bíróság mégis durva igazságtalanságot követett el, kettős mércét alkalmazott.

A székely zászlóról még vitatkozhatnánk, az amúgy is évek óta vita tárgyát képezi, de Magyarország zászlója és más államok lobogója között jogilag nincs különbség. Egyértelmű a törvénytelenség, az igazságtalanság

– szögezte le a politikus. Kijelentette, száz éve megpróbálják a magyarokat elüldözni Romániából, ez a bírósági döntés is ezt támasztja alá. Az ügyet nemzetközi színtérre viszik:

amint megkapják az ítélet indoklását, a strasbourgi Emberi Jogok Európa Bíróságán keresnek jogorvoslatot, és a külképviseleteket is értesítik.

„Remélem, Magyarország is felemeli a hangját, számon kéri Románián ezt a bírósági döntést, az EU-képviselők is szót emelnek” – mondta Kulcsár-Terza József.

{K1}

Kulcsár-Terza ugyanakkor arra kéri a magyarságot, hogy minél többen vegyenek részt a Székely Nemzeti Tanács által Sepsiszentgyörgyre összehívott november 18-ai centenáriumi székely nagygyűlésen. „Fogjunk össze, álljunk ki az igazságért, hiszen már az utolsó órában vagyunk, üzenjünk Bukarestnek, a román hatalomnak.

Követeljük, hogy tartsák be a gyulafehérvári ígéreteket, a saját törvényeiket

– összegzett Kulcsár-Terza József.

Amint arról beszámoltunk, a zászlók miatt a Dan Tanasă vezette Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) perelt, a brassói táblabíróság pedig a minap elutasította Tamás Sándor megyei tanácselnök és a megyei önkormányzat fellebbezését a Kovászna megyei törvényszéknek a zászlók eltávolítását elrendelő júliusi ítélete ellen.

Az ADEC eredetileg a prefektust is perelte, mert a tanácstermet közösen használja a Kovászna megyei önkormányzat és a prefektusi hivatal.

Keresetének ezt a részét azonban már az alapfokon eljáró törvényszék elutasította. A magyar és a székely zászlót Kulcsár-Terza József adományozta 2016 novemberében a megyei önkormányzatnak az amerikai, a német és az izraeli zászlóval együtt, miután az általa korábban adományozott magyar és székely zászlót egy bírósági ítélet alapján el kellett távolítani a tanácsteremből. Az adományt heves vita után fogadta el 2017 januárjában a megyei tanács. Kulcsár-Terza akkor elmondta,

a zászlókkal arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy Románia etnikai sokszínűségét korábban a németek és a zsidók is erősítették.

A politikus az Egyesült Államok zászlaját a Románia legfontosabb stratégiai partnere iránti elismerés és bizalom jeleként adományozta. Tamás Sándor tanácselnök az MTI kérdésére elmondta: kíváncsian várják a jogerős bírósági ítélet indoklását, és pontosítást fognak kérni abban a tekintetben, hogy mi legyen azokkal a zászlókkal, amelyekre nem vonatkozik az ítélet.

{A}