Várvásárt tartanak Vásárhelyen

Simon Virág 2018. október 11., 17:10

Hetven termelő és kézműves kínálja portékáját péntektől vasárnap estig Marosvásárhelyen a várvásár negyedik kiadásán. A vár előtti térre pénteken reggel állítják fel az asztalokat, a vásár délelőtt tizenegykor nyit.

Képünk illusztráció Fotó: Haáz Vince

Negyedik alkalommal szervezik meg a várvásárt, amely keretében évente kétszer lehetőséget teremtenek a kistermelőknek, kézműveseknek, hogy szervezett formában kínálják termékeiket, és lehetőséget teremtenek a városlakóknak, hogy minőségi alapanyagokból készült, házias élelmiszereket vásároljanak.

Az idei vásárra hetven termelő jelentkezett be. A szervezők szerint elhozzák termékeiket a méhészek, így a hideg időszakban egyre jobban értékelt hagyományos méz és lépesméz mellett propoliszt, dióval, gyömbérrel ízesített termékeket is lehet majd vásárolni. De ott lesznek a vásárban a házi kenyeret és házi süteményeket készítő háziasszonyok is, tőlük is bizalommal lehet majd finomságokat a kosárba gyűjteni.

Több standnál lehet majd hagyományos hústermékek közül választani, és sajtokat is legalább három helyen lehet majd kóstolni, venni. De ott lesznek a vásárban a levendulát termesztő és illóolajokat, házi kencéket készítő árusok is. Gyógynövényekből készült teákat és cserepes fűszernövényeket is lehet majd vásárolni, illetve nem fogak hiányozni a kézműves söröket készítő kisvállalkozások sem.

{A}

Akik kézműves fagyit szeretnének kóstolni, vagy óriás palacsintát, kürtős kalácsot ennének, esetleg roston sült hallal és szalmakrumplival csillapítanák éhségüket, azokat is várják, hiszen több helyen lehet majd falatozni is. A termelők, kézművesek Maros, Hargita, Kovászna, Fehér, Szeben, Suceava, Brassó és Kolozs megyéből érkeznek. A várvásár programja: péntek 11–18 óra, szombat 10–19 óra és vasárnap 10–18 óra.