Lefújták a gyertyás tüntetést: súlyos büntetésekkel riogatták a csíki hatóságok Beke István és Szőcs Zoltán támogatóit

Barabás Hajnal 2018. október 11., 16:49

A terrorista akciók támogatását tiltó törvény súlyos büntetései tudatában a kezdeményezők elhalasztották a Csíkszeredába tervezett pénteki gyertyás figyelemfelkeltő megmozdulás megszervezését.

Fotó: Gecse Noémi

{K1}

Elmarad a gyertyagyújtásos figyelemfelkeltő akció, amelyet Beke István és Szőcs Zoltán, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) székelyföldi aktivistáinak támogatása érdekében szerveztek volna meg pénteken este a csíkszeredai börtön előtt. A kezdeményezők arra szerették volna felhívni a figyelmet, hogy

a terrorizmus miatt öt-öt évre elítélt fiatalokat már száz napja fogságban tartják, azonban még mindig nem kapták kézhez a bírói indoklást, amely nélkül nem lehet további jogorvoslati lépéseket tenni.

Fotó: Gecse Noémi

Terrorista akció támogatását emlegették a hatóságok

„Jelezték a hatóságok, a csendőrség és a rendőrség, hogy ha megtartjuk ezt a tüntetést, akkor ez megfelelne annak, hogy kiállunk a terrorista akciók mellett – indokolta meg a tervezett figyelemfelkeltő akció elhalasztását Tőke Ervin, az Erdélyi Magyar Néppárt alelnöke a csütörtöki sajtótájékoztatón, amelyet a csíkszeredai börtön közelében tartottak. Hozzátette,

a tüntetés elmaradása ellenére nem adják fel az ügyet, továbbra is követelik, hogy a bíróság közölje az indoklást, miért ítélték el Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt.

Kulcsár-Terza József háromszéki parlamenti képviselő szerint fontos, hogy minden polgárhoz jusson el az üzenet: „ami itt történik, nem igazságos”. „Ez a két ember azért ül a börtönben, mert magyar. Ártatlanul.

Ki kell állnunk az igazságért, mert ha nem tudunk erőt felmutatni, akkor el fognak taposni

– adott hangot véleményének a parlamenti képviselő.

Fotó: Gecse Noémi

Molinó a Szabadság téren

Tóth Bálint, a bebörtönzöttek családi barátja elmondta, kérést iktattak a csíkszeredai polgármesteri hivatalban, hogy

a csíkszeredai Szabadság térre kihelyezhessenek egy álló molinót, amely felhívná a figyelmet arra, hogy éppen hányadik napja van börtönben Beke István és Szőcs Zoltán.

A kezdeményezés célja: „ne felejtsük el, hogy ők a közösségünk tagjai, akiket igazságtalanul hurcoltak meg”. Salamon Zoltán, a Magyar Polgári Párt Hargita megyei szervezetének elnöke is arról beszélt, Bekééknek nem volt lehetőségük arra, hogy védekezhessenek, és indoklás hiányában akadályozzák őket abban, hogy további jogorvoslati lépéseket tegyenek.

Fotó: Gecse Noémi

Mint ismeretes, Beke Istvánt, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom kézdivásárhelyi elnökét és Szőcs Zoltánt, a HVIM erdélyi szervezetének vezetőjét július elején 5-5 éves börtönbüntetésre ítélte terrorizmusért a legfelsőbb bíróság. Azért állították őket bíróság elé, mert lehallgatott beszélgetéseikből és az előbbi lakásán talált petárdákból a román hatóságok arra következtettek, hogy házi készítésű bombát akartak robbantani Kézdivásárhely főterén 2015-ben, a december elsejei román nemzeti ünnepre szervezett katonai parádén.

Nem adják fel
Bajkai István magyar országgyűlési képviselő, a Parlament Törvényalkotási Bizottságának alelnöke, valamint Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, a magyar Legfelsőbb Bíróság volt elnöke sajtótájékoztatót tart a terrorizmus vádjával elítélt Beke István és Szőcs Zoltán meglátogatásáról, illetve az ügy aktuális fejleményeiről. A sajtótájékoztatót pénteken délelőtt a csíkszeredai büntetésvégrehajtási intézet bejáratánál tartják.

{A}