Interetnikai Színházi Fesztivál: kilenc nap, tíz hazai társulat

Kovács Eszter 2018. október 11., 16:14

A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház ad otthont az idei Interetnikai Színházi Fesztiválnak (IFESZT). A szombaton kezdődő, kilencnapos szemlére a romániai kisebbségi társulatok színe-java hozza el évadbeli legjobb produkcióit.

Zsúfolt az ősz a Tomcsa Sándor Színháznál: fesztivál és bemutató is lesz a héten Fotó: Barabás Ákos

A Tomcsa Sándor Színház „belecsöppent” az IFESZT szervezésébe – fogalmazott Nagy Pál színházigazgató –, zsúfolt tehát az évadkezdés, hiszen a kétévente megtartott rendezvényre közvetlenül a DráMA kortárs színházi találkozó után kerül sor. A fesztiválra a házigazda mellett kilenc társulat érkezik:

  • a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház és M Studio;
  • a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház;
  • a Csíki Játékszín;
  • a bukaresti Állami Zsidó Színház;
  • a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata;
  • a kézdivásárhelyi Városi Színház;
  • a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata;
  • a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház;
  • a nagyváradi Szigligeti Színház.

A fesztivál igazi színházi dömpinget kínál majd a nagyérdeműnek: öt nagyszínpadi produkció, tíz stúdió-előadást valamint egy filmvetítés is lesz.

A felhozatal olyannyira színes, hogy minden színházkedvelő talál benne magának valót, magyarázta Zakariás Zalán, az udvarhelyi társulat művészeti vezetője.

Nehéz lenne kiemelni bizonyos produkciókat, hiszen mindegyik izgalmas a maga nemében

– jegyezte meg. Aki egyik előadásról sem maradna le, bérletet válthat – ennek ára 150 lej. A részletes program a színház megújult honlapján (szinhaz.ro), illetve a TomcsApp telefonos applikáción böngészhető.

{A}

A kilencedik IFESZT égisze alatt lesz a Tomcsa Sándor Színház idei évadának második bemutatója is: A fűszerbanya átka című mesejátékot vasárnap délelőtt 11 órától lehet megtekinteni. A produkció ősbemutató, hiszen a Wilhelm Hauff Orr törpe című meséje alapján Galambos Attila által írt darabot eddig még nem vitték színre. A rendező Márkó Eszter, aki „érzi és érti, hogyan csodálkoznak rá a gyermekek a világra”, az előző évadban szereplő Boldogmese című gyermekelőadást is ő jegyezte – fejtette ki Zakariás Zalán.

Fontosnak tartom, hogy színvonalas darabokat készítsünk a gyerek közönségnek is, hiszen a gyermek első színházi élménye egész életére meghatározó lehet

– tette hozzá.

Márkó Eszter örömét fejezte ki, amiért nagyon sok tekintetben teljesen házon belül elkészített produkcióval rukkolhatnak elő. Az előadás zenéjét például Pál Attila, Pásztor Márk és Esti Norbert állította össze, a díszlet Szűcs-Olcsváry Gellért és Karácsony Kinga munkája, a jelmezeket Bocskai Gyopár és Karácsony Kinga készítette. Zayzon Ádám felelt a kellékekért, illetve Lenkefi Zoltán, a békéscsabai Napsugár Bábszínház igazgatója alkotta meg a főszereplőt, a libát.

Mint az már megszokott az udvarhelyi színháznál,

a gyermekelőadásokat családi programnak szánják,

ezért vasárnap nemcsak a kicsiket, hanem a szülőket és nagyszülőket is várják a Művelődési Házba. A gyerekeknek díjmentes a belépés, a kísérőknek pedig gyerekjegyet kell váltaniuk.